Ministr Brabec: V řešení aktuálních otázek sucha nejsme sami

29.03.2016 4:31

Sucho jako výzva dneška a pracovní příležitosti, spojené s péčí o vodu

Ministr Brabec: V řešení aktuálních otázek sucha nejsme sami
Foto: ANO
Popisek: Ministr životního prostředí Richard Brabec

„V řešení aktuálních otázek sucha nejsme sami a proto je důležitá konstruktivní mezinárodní spolupráce. Otázku sucha proto otevíráme jak v Mezinárodní komisi pro ochranu řeky Dunaj, tak na platformě V4+2, kterým v roce 2016 ČR předsedá a to jak na expertní úrovni, tak mezi ministry členských států,“ řekl ministr Brabec na slavnostním setkání vodohospodářů, které každoročně ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí a Ministerstvem zemědělství pořádá Svaz vodního hospodářství ČR. Na této odborné konferenci, konané u příležitosti Světového dne vody s letošním mottem „Voda a pracovní příležitosti“, se již po dvacáté druhé sešli představitelé vodohospodářských společností a podniků, státní správy, samosprávy, vědeckých institucí a vysokých škol.

Světový den vody nese pro letošní rok podtitul Voda a pracovní příležitosti. Ve svém vystoupení ministr Brabec zmínil téma pracovních příležitostí v souvislosti s aktuálně řešenými tématy v oblasti vodního hospodářství ČR, kterými jsou novela vodního zákona, sucho a předsednictví ČR pro rok 2016 v Mezinárodní komisi pro ochranu Dunaje.

„Mezi významné legislativní aktivity v letošním roce bude určitě patřit dokončení novely vodního zákona, který je základním legislativním nástrojem v oblasti vodního hospodářství. Cílem navržené novelizace je dlouhodobé zlepšení funkce poplatků sloužících, jako ekonomický nástroj, k ochraně limitovaného množství povrchových a podzemních vod a jejich kvality, vzhledem k předpokládaným klimatickým změnám, se kterými je spojena pravděpodobnost srážkového deficitu a následného výskytu sucha,“ zdůraznil na tradičním setkání vodohospodářů ministr Richard Brabec.

Nové webové stránky

Světový den vody se ke zvýšení povědomí o významu vody a udržitelném nakládání s vodními zdroji od roku 1993 koná vždy 22. března. Oslavovat den vody na mezinárodní úrovni doporučila v roce 1992 konference OSN o životním prostředí a rozvoji. Valné shromáždění OSN poté vyhlásilo 22. března 1993 prvním Světovým dnem vody. Více na oficiálních stránkách (ZDE).

Svaz vodního hospodářství ČR pořádá každoročně k připomenutí Světového dne vody profesní a kulturní akce (více ZDE). Jednou z nich je právě slavnostní setkání vodohospodářů, které konalo v prostorách Kongresového centra Praha. Za MŽP na konferenci vystoupil i náměstek ministra Jan Kříž s informacemi o možnostech financování vodohospodářských projektů v Operačním programu Životní prostředí 2014+a Národním programu Životním prostředí. Náměstek Kříž mimo jiné zmínil i novinku v OPŽP 2014+, a to dotace na hospodaření se srážkovými vodami v intravilánu a jejich další využití namísto jejich urychleného odvádění kanalizací do toků.

Dne 18. března se ke Světovému dni vody konala konference, která odborníky a veřejnost seznámila i s nově vytvořenou webovou stránkou (ZDE) na podporu informovanosti odborné i laické veřejnosti o aktuální vodní problematice.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): V novele o návykových látkách je schován fakt o hygienách. Nepřípustné

20:01 Mašek (ANO): V novele o návykových látkách je schován fakt o hygienách. Nepřípustné

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…