Ministr Němeček: S daty o personálu to dosud bylo jako se sněžným mužem

26.06.2016 20:04

Počty zdravotnického personálu se oproti loňskému roku zatím dramaticky nepropadají, počet lékařů je stabilizovaný a v některých regionech dokonce roste, mzdy i platy v českém zdravotnictví se zvyšují, nejvíce u lékařů, a to v průměru o 7–8 % meziročně. Tyto informace vyplývají z historicky prvního komplexního přehledu dat získaných v elektronické podobě, který shromažďuje Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS).

Ministr Němeček: S daty o personálu to dosud bylo jako se sněžným mužem
Foto: Ministerstvo zdravotnictví
Popisek: Exministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD)

Statistické zjišťování probíhá již dva roky plně elektronicky. V roce 2015 byl sběr poprvé plně pod kontrolou ÚZIS a s pomocí vlastního softwaru, čímž došlo k odbourání velkého množství zbytečných výkazů. Hlavní výhodou nového sběru výkazů je jednoduchost a tím i vysoká návratnost dat. „Po 25 letech můžeme konečně představit tvrdá reálná data o stavu personálu v Českém zdravotnictví. To je konečně pevný základ pro další plánování a rozhodování,“ říká ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Ze statistik mimo jiné vyplývá, že počty úvazků a tedy i pracovníků v českém zdravotnictví se zvyšují. Celkem u nás pracují zaměstnanci na 212 720 přepočtených úvazků, což je zhruba o 3 000 více než v roce 2014. Lékařských úvazků v nemocnicích je přibližně o 400 více než v loňském roce, v ambulancích pak přibližně o 200. U sesterských úvazků nadále trvá zásadní úbytek v lůžkových zařízeních v řádu stovek. Naproti tomu ale významně roste počet sesterských úvazků v ambulantní péči, a to o více jak 650 meziročně. Mezi kraji však existují značné rozdíly. MZ nyní tato data detailně studuje a připraví podrobné zprávy pro jednotlivé krajské úřady. „S daty o zdravotnickém personálu to dosud bylo jako se sněžným mužem. Všichni o nich mluvili, ale nikdo je nikdy neviděl. To se teď zásadně mění,“ dodává v nadsázce ministr Němeček.

Problémy v konkrétních regionech je třeba řešit místně

Odměny lékařů i sester a porodních asistentek rovněž rostou. V odměňování však nadále přetrvává významný rozdíl mezi nestátním a státním sektorem. „V roce 2015 činil průměrný plat lékaře ve státní organizaci 66 373 korun, v nestátním zařízení 58 828 korun. Sestry pak průměrně braly 30 866 korun ve státním a 25 434 korun v nestátním zařízení,“ upřesnil ředitel ÚZIS Ladislav Dušek.

Přesto je potřeba řešit několik zásadních problémů českého zdravotnictví, kterými jsou stálý úbytek úvazků všeobecných sester v lůžkové a zejména v akutní lůžkové péči a existující specifické problémy v konkrétních regionech, které je třeba řešit místně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.