Ministr Pelikán: Tak rychle věci neběží, ačkoliv bych si to moc přál, stále ještě probíhá implementace

19.04.2018 21:39

Odpověď na ústní interpelaci od Pavly Golasowské na 12. schůzi Poslanecké sněmovny dne 19. 4. 2018

Ministr Pelikán: Tak rychle věci neběží, ačkoliv bych si to moc přál, stále ještě probíhá implementace
Foto: JUDr. Pelikán
Popisek: JUDr. Robert Pelikán

Děkuji, vážený pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové. Musím paní kolegyni trochu zklamat. Tak rychle ty věci neběží, ačkoliv bych si to moc přál. To znamená, stále ještě probíhá implementace toho systému. Ono to není úplně triviální ten systém nasadit. Každý týden dostávám situační report od naší skupiny, která na tom pracuje s dodavatelem a naštěstí nějaké ty "porodní bolesti", které tam byly, tak už se zdá, že jsou téměř všechny překonány. Takže počítám, že do měsíce, do dvou, už opravdu půjdeme do toho ostrého (?) provozu a začneme to nasazovat těm vězňům. Zatím se tak ještě nestalo.

K té další části vaší otázky. My se chystáme ke všem těm krokům, které jste vyjmenovala, protože si myslíme, že potřebujeme, abychom něco udělali s našim vězeňstvím, nebo vůbec trestáním lidí, celou škálu řešení k dispozici mít. Jsou totiž chvíle, kde je vhodným řešením elektronický náramek. Jsou naopak momenty nebo případy, kde vhodným řešením není, kde nezbývá než toho člověka zavřít do vězení. A kde potom při tom propuštění můžeme nebo v průběhu toho procesu propouštění sáhnout, ať už po otevřené věznici nebo po probačním domě. Čili chceme mít k dispozici všechny tyhle nástroje, plus ještě nějaké další.

Ačkoliv si slibujeme od toho, že nasazení těchto nástrojů povede ke snížení počtu vězňů, tak přesto plánujeme výstavbu nové věznice. Z jednoduchého důvodu. Naše dnešní ubytovací kapacity jsou skutečně ubytovacími kapacitami. Nejsou to moderní věznice, ve kterých by se dalo s těmi lidmi nějak rozumně pracovat, které by umožňovalo ty lidi skutečně nějak reformovat, pokud je tedy reformovat lze. Jsou to pro vaši představu buď velmi staré objekty. Poslední objekt stavěný pro účely vězeňství máme asi z poloviny 19. století. Od té doby se žádná věznice nepostavila.

Anebo jsou to bývalé školy v přírodě, kasárna, zařízení podobného typu, která byla z nouze přeměněna na věznice, když k tomu původnímu využití sloužit přestala. Takže my máme dlouhodobý plán začít stavět nové věznice a těmi postupně nahrazovat ty zcela nevyhovující objekty. Nebo aspoň si nějaký ten objekt uvolnit a moci ho fundamentálně přestavět a takhle potom pokračovat bez výstavby alespoň jedné nové věznice, spíše několika, se to určitě neobejde. Zatím jsme ve fázi ještě ani ne projektování, ale přípravy toho, jak by ta věznice měla vypadat a zároveň vytypovávání vhodných míst pro tu věznici, kde bohužel narážíme na velké nepochopení ze strany místních samospráv, ze strany občanů. Teď naposledy jsem zaznamenal, že zrovna včera Tábor si přijal usnesení, v žádném případě ve svém okolí věznici nechce. A to jenom proto, že patřil mezi ta vytypovaná, předběžně vytypovaná místa. A podobně jsme na tom i jinde. Je to bohužel něco, co je problematické a zatím se nám nedaří ty pochybnosti občanů rozptylovat, ačkoliv paradoxně ve všech obcích, kde věznici máme, tak zpětná vazba od občanů je jen pozitivní. Všechny ty obce jsou spokojené s tím, že tam věznici mají. Naopak jim vlastně její provoz často pomáhá nejen v oblasti zaměstnanosti, ale i v oblastech dalších.

Snad jsem vyčerpal všechno, co jsem vyčerpat mohl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…