Ministr Rakušan: Peněžní dar do Arménie pomůže uprchlíkům z Karabachu

05.11.2023 22:43 | Tisková zpráva

Program Ministerstva vnitra Pomoc na místě pomůže arménské vládě s péčí o uprchlíky z Karabachu.

Ministr Rakušan: Peněžní dar do Arménie pomůže uprchlíkům z Karabachu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Rakušan

Ministerstvo vnitra poskytne peněžní dar ve výši 12,5 milionu korun Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Finanční pomoc dnes schválila vláda. 

Anketa

Souhlasíte s tím, že koalice SPOLU jde společně i do eurovoleb?

3%
17%
hlasovalo: 38537 lidí

Poskytnutí peněžního daru ve výši 12,5 milionu korun z programu Ministerstva vnitra Pomoc na místě dnes, 1. listopadu 2023, schválila vláda. Finanční prostředky přispějí ke stabilizaci situace uprchlíků z Karabachu v Arménii. Využije je UNHCR při registraci uprchlíků a zajišťování ubytovacích kapacit v Arménii. „Nová uprchlická situace v Arménii si žádá urgentní podporu. Pokud budou mít uprchlíci zajištěné základní potřeby a zázemí, nebudou muset odcházet jinam, daleko ze své vlasti,“ řekl ministr vnitra Vít Rakušan.

V důsledku vojenské akce v této oblasti v září 2023 uprchlo do Arménie již více než sto tisíc obyvatel. Tato rychlá uprchlická vlna a fakt, že uprchlíci přišli do Arménie pouze se základními osobními věcmi, představuje velkou zátěž pro arménské úřady, které požádaly mezinárodní společenství o pomoc.

Pomoc na místě

Zahraniční program Ministerstva vnitra Pomoc na místě je zaměřen na země s velkými uprchlickými populacemi a na země, které čelí velkým migračním tlakům. Z programu se udělují peněžní dary do zahraničí určené na asistenci uprchlíkům v místě jejich prvního vysídlení či osobám, které se navrátily do země svého původu. Dále se poskytují dary na posilování azylového a migračního systému, ochrany hranic a na boj proti nelegální migraci. Příjemci těchto finančních příspěvků jsou vládní partneři, mezinárodní organizace a mezinárodní nevládní organizace. Program vznikl v roce 2015 jako reakce na válku v Sýrii a vlnu migrace, která se v návaznosti na ni vzedmula. Více o programu naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farhan (ANO): Pane ministře, 602 lékáren vás o něco žádá a vy to ignorujete

18:09 Farhan (ANO): Pane ministře, 602 lékáren vás o něco žádá a vy to ignorujete

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 22. května 2024 k zákonu o léčivech