Ministr Stropnický: Francouzi si uvědomují český příspěvek k porážce nacistů

11.05.2015 7:31

Vyjádření ministra obrany během jeho návštěvy Francie, kde uctil památku prvoválečných a druhoválečných veteránů, u pomníku československých legionářů na hřbitově La Targette:

Ministr Stropnický: Francouzi si uvědomují český příspěvek k porážce nacistů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický s premiérem Bohuslavem Sobotkou

Má účast zde je hodně osobní a velmi emotivní. Mé děti jsou zhruba ve věku vojáků, kteří tady bojovali a položili své životy. Před touto cestou mi říkali, že zde neustále prší. Ve skutečnosti je tady ale krásně. S velkou chutí jsem se zaposlouchal do zdejšího větru. Připadalo mi, že hovoří jazykem těch padlých.

V rámci pietního aktu v zámečku ve francouzském Wormhoutu:

Mé dojmy jsou velice silné z mnoha důvodů. Asi na prvním místě bych uvedl, že máme s sebou přímé účastníky tehdejších bojů, naše veterány. To, že se sem mohli po těch sedmdesáti letech vrátit a vyprávějí nám své životní příběhy, je samozřejmě emotivně strašně silné. Důležité je ale také to, že zdejší lidé nezapomněli, Francouzi si uvědomují český příspěvek k porážce nacistického Německa v roce 1945. Je zde určitá vřelost, je to tedy i po té lidské stránce velice silný zážitek. Jsem hrozně rád, že jsem měl možnost sem jet a vidět to na vlastní oči.

Během této cesty jsem měl možnost navštívit velký kanadský památník. Mluvil jsem s jeho ředitelem, což je vysloužilý profesionální voják. Když jsem se ho ptal, zda se v kanadské vládě nediskutuje o tom, že údržba těchto velkých areálů stojí hodně peněz, tak se na mne nechápavě podíval. A tomu jsem hrozně rád. Dozvěděl jsem se, že je naprosto nemyslitelné, aby se Kanada o tato místa nepostarala na té nejvyšší úrovni, aby si neudržovala historickou paměť. V této souvislosti jsem si vzpomněl na diskuse, jak my jsme, anebo spíš nejsme, schopni udržovat hroby po našich padlých vojácích v zahraničí. Myslím si, že bychom si z tohoto přístupu měli vzít příklad.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farhan (ANO): Ten zákon provází neskutečný chaos

21:10 Farhan (ANO): Ten zákon provází neskutečný chaos

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…