Ministr Stropnický: I když se tam vyskytují teroristické útoky, je třeba vést dialog

19.12.2015 12:30

Ministr obrany Martin Stropnický přijal ve svém úřadu v Praze v úterý 15. prosince ministra obrany Tuniska Farhata Horchaniho.

Ministr Stropnický: I když se tam vyskytují teroristické útoky, je třeba vést dialog
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

Po slavnostním přivítání s vojenskými poctami následovalo společné jednání. Jednalo se o historicky první oficiální návštěvu tuniského ministra obrany v ČR. Návštěvě v ČR předcházela cesta náměstka pro řízení sekce průmyslové spolupráce a řízení organizací MO Tomáše Kuchty (23. - 25. listopadu 2015), která byla první návštěvou představitele českého resortu obrany v Tunisku. Jejím cílem bylo mj. připravit program pobytu ministra obrany Tuniska a jeho delegace v České republice. Přijetí na ministerstvu obrany ČR přispívá k celkové dynamice, kterou česko-tuniské vztahy zažívají v roce 2015 a v níž budou pokračovat i v roce 2016, kdy jsou plánována setkání na úrovni prezidentů a premiérů.

V rámci programu navštívila tuniská delegace podniky českého obranného a bezpečnostního průmyslu, o které projevila zájem v průběhu návštěvy náměstka Kuchty: AERO Vodochody, České zbrojovky, ERA a CLV v Pardubicích. Delegace bude dále jednat s předsedou vlády, předsedou výboru pro obranu Poslanecké sněmovny ČR a ministrem spravedlnosti.

V rámci jednání ministři diskutovali o aktuálních mezinárodních bezpečnostních otázkách, s důrazem na oblast severní Afriky a Blízkého východu a postavení Tuniska v tomto regionu. Ministr Martin Stropnický představil základní principy obranné politiky naší země a současný vývoj v ozbrojených silách ČR v oblasti rozpočtu a akvizic a zapojení v zahraničních operacích. Dalším tématem rozhovoru bylo představení možností rozvoje bilaterální spolupráce v oblasti obrany a obranného průmyslu. Jako perspektivní se jeví spolupráce zejména v oblasti vzdělávání a výcviku, pokračování spolupráce s AERO Vodochody a s podniky, které vyrábějí systémy ochrany jak vzdušných, tak pozemních hranic.

„Tunisko je bodem relativní stability v regionu severní Afriky, a i když se tam vyskytují teroristické útoky, je zemí, která má zájem směřovat k demokratické budoucnosti, a proto je třeba s ní vést dialog,“ konstatoval po jednání s tuniským protějškem ministr Martin Stropnický.

Ministr obrany Martin Stropnický přivítal svého resortního kolegu  - tuniského ministra Farhata Horchaniho v Praze

Ministr obrany Martin Stropnický přivítal svého resortního kolegu - tuniského ministra Farhata Horchaniho v Praze

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

18:05 Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k neúčasti hnutí ANO na jednání o důchodové reformě n…