Ministr Stropnický: Nebýt tohoto centra, v životě bychom nemohli mít tak kvalitní lékaře

21.03.2015 20:03

V pátek 20. března navštívil příslušníky Centra letecké záchranné služby, které je dislokováno na letišti Líně, ministr obrany Martin Stropnický.

Ministr Stropnický: Nebýt tohoto centra, v životě bychom nemohli mít tak kvalitní lékaře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

Ministra obrany v Líních u Plzně přivítali náčelník centra plukovník Michal Mareček, ředitel Agentury vojenského zdravotnictví Armády ČR plukovník Zoltán Bubeník, ředitel Krajského vojenského velitelství v Plzni plukovník gšt. Roman Kučera.

Plzeňský a Karlovarský kraj jsou jedinými v republice, kde se již 22 let na záchranné zdravotnické službě podílí česká armáda. Šest lékařů a dvanáct zdravotních sester spolu s piloty a dalším leteckým personálem z 24. základny dopravního letectva Praha – Kbely zajišťují komplexní leteckou záchrannou službu pro tuto oblast 24 hodin denně a 7 dní v týdnu. Jedinečná je tato zdravotnická pomoc také v tom, že k těžce zraněným pacientům létá do terénu i v noci.

Pohotovost ke vzletu jsou ve dne 3 minuty a v noci 10 minut

„Získávají zde neocenitelné zkušenosti. Nebýt tohoto centra, v životě bychom nemohli mít tak kvalitní lékaře a zdravotní personál celkově,“ zdůraznil ministr obrany Martin Stropnický, podle kterého zdejší záchranáři dávají do své práce srdce.

Centrum letecké záchranné služby je součástí Integrovaného záchranného systému a řídí ho dispečink záchranné zdravotnické služby Plzeňského kraje.

„Naše pohotovost ke vzletu jsou ve dne 3 minuty a v noci 10 minut. Létáme k přímému ošetření pacienta v terénu a dále je převážíme přímo do nemocnic, které zajistí finální ošetření. Létáme ročně přibližně k 500 až 600 případů, většinou se jedná o kritické a těžké stavy pacientů, ale přepravujeme například i orgány určené pro transplantaci či převážíme zdravotnické odborníky,“ upřesnil náčelník centra plukovník Michal Mareček.

Na letišti Plzeň-Líně působí zdravotnická jednotka

Spolupráce se záchrannou službou v kraji je důležitá i pro armádu. Především proto, že si díky ní zdravotnický i letecký personál udrží potřebné schopnosti.

Na letišti Plzeň-Líně působí zdravotnická jednotka – Centrum letecké záchranné služby. Ta zabezpečuje zdravotnickou a logistickou část pro leteckou záchrannou službu.

Do Líní se v prosinci 2014 vrátily po generální opravě ve výrobním závodě PZL-Świdnik dva vrtulníky W-3A Sokol.

Letiště Plzeň-Líně je také jednou ze základen Letecké pátrací a záchranné služby SAR (Search and rescue) Vzdušných sil AČR, kterou zajišťuje Ministerstvo dopravy a spojů ve spolupráci s Ministerstvem obrany a Ministerstvem vnitra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.