Ministr Stropnický: Švédsko je pro nás významným partnerem

31.01.2015 13:54

Ministr obrany Martin Stropnický se ve čtvrtek 29. ledna setkal v Praze se svým švédským protějškem Peterem Hultqvistem.

Ministr Stropnický: Švédsko je pro nás významným partnerem
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

Ministři spolu jednali o aktuální bezpečnostní situaci ve světě, rozšiřování spolupráce v oblasti obrany a k hlavním tématům jednání patřily také dosavadní zkušenosti s letouny švédské výroby Jas-39 Gripen. Švédská strana ocenila, kolik úkolů dokáží čeští piloti s pouhými čtrnácti stroji plnit. V této souvislosti byla zmíněna ostraha vzdušného prostoru nad Pobaltím, Islandem a hotovostní systém nad Českou republikou. Kromě toho se čeští piloti zapojují i do mnoha mezinárodních cvičení.

Vzhledem k dosavadním pozitivním zkušenostem a znalostem se švédskými stíhačkami by proto v Česku podle ministra obrany mohlo vzniknout jakési středoevropské centrum výcviku pilotů Gripen. „Myslím, že i slovenská strana by na tom měla zájem, a ozývají se i Maďaři,“ uvedl s tím, že v květnu čáslavská letecká základna uspořádá prezentaci pro další případné zájemce.

Centrum výjimečnosti ve Vyškově je podle švédského poradce ministra nejlepší

Švédové se zajímali i o problematiku ochrany proti zbraním hromadného ničení a o spolupráci v této oblasti s českou stranou. Hosty zaujaly možnosti praktického výcviku ve vyškovském Centru ochrany proti zbraním hromadného ničení, které zde působí pod velením NATO. Poradce ministra obrany Hultqvista generál Arne Hedén označil právě toto centrum za nejlepší, jaké kdy navštívil.

„Švédsko je pro nás nesmírně významný a věrohodný partner. Máme se Švédskem spoustu společných pohledů nejen v oblasti bezpečnosti a já jsem rád, že pan ministr zavítal do České republiky na svou první bilaterální návštěvu mimo Skandinávii,“ řekl ministr obrany Martin Stropnický.

V podobném duchu hovořil i jeho švédský partner: „Uvědomuji si, že zkušenosti získané v rámci spolupráce mezi Českou republikou a Švédskem v programu Gripen jsou pro slovenský akviziční proces velmi důležité. Velice si cením a těším se na další spolupráci s Českou republikou, a to nejenom v projektu Gripen, ale také na řešení širších bezpečnostně-politických otázek. Česká republika je pro nás důležitým a velice respektovaným partnerem.“

V průběhu oficiální návštěvy zavítá ministr obrany Hultqvist také do Centra leteckého výcviku v Pardubicích a bude hostem 21. základny taktického letectva v Čáslavi, která je domovskou základnou letounů Gripen. Působí zde také švédští odborníci, které ministr obrany Švédska hodlá navštívit. Evropská cesta Petera Hultqvista zítra pokračuje na Slovensku.

V úvodu návštěvy na ministerstvu obrany si mohli oba ministři obrany prohlédnout i unikátní exponát ze sbírek VHÚ Praha – tančík AH-IV-Sv, který byl na konci 30. let 20. století exportován v počtu téměř padesáti kusů do Švédska. Více se o historii tanku dočtete ZDE.

Návštěva u 21. základny taktického letectva v Čáslavi

Ministr obrany Švédského království přiletěl na čáslavskou základnu letounem CASA C-295M. Petera Hultqvista doprovázeli náměstek ministra obrany ČR Daniel Koštoval a velitel Vzdušných sil AČR brigádní generál Libor Štefánik.

Delegaci přivítal zástupce velitele plukovník gšt. Ondřej Rejman, který hostům představil základnu a hlavní úkoly, kterými jsou obrana vzdušného prostoru ČR v rámci Integrovaného systému protivzdušné a protiraketové obrany NATO – NATINAMDS a prostřednictvím Národního posilového systému.

Právě obrana vzdušného prostoru je primárním úkolem 211. taktické letky, která provozuje letouny JAS-39 Gripen. „Jak výcvik pilotů, tak inženýrsko-technického personálu po celou dobu probíhá bez komplikací. Vaše taktické simulační centrum bylo možná inspirací pro to české (Taktické simulační centrum Pardubice, pozn. redakce), je však nezbytnou součástí pro výcvik pilota v rámci boje za hranicí viditelnosti. Stejně tak důležitý byl prvotní výcvik tankování za letu pod dohledem švédských instruktorů, který rozšířil možnosti nasazení českého taktického letectva v zahraničních operacích,“ pronesl plukovník Rejman a dodal: „Vážíme si podpory švédského týmu u nás na základně, který je za těch deset let skoro součástí 211. letky. Spolupráce s vámi je na nadstandardní úrovni.“

Ministr obrany Švédského království po brífinku pozdravil švédské odborníky a jejich rodinné příslušníky. Na závěr programu provedl delegaci po hangáru údržby a oprav letecké techniky major Radomír Holuša, zástupce velitele 211. taktické letky pro inženýrsko-leteckou službu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

12:06 Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

Slavnostním poklepem na základní kámen byla v úterý 23. dubna 2024 zahájena 6. etapa výstavby zanádr…