Ministr Ťok: Na dálnici D35 bude zahájen záchranný archeologický výzkum

18.02.2017 6:30

Ministři Ťok, Brabec a Babiš jednali o klíčových dopravních stavbách D11, D35 a D6 se starosty dotčených obcí.

Ministr Ťok: Na dálnici D35 bude zahájen záchranný archeologický výzkum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr dopravy Dan Ťok

Ministr dopravy Dan Ťok, ministr životního prostředí Richard Brabec a ministr financí Andrej Babiš dnes v Královehradeckém, Pardubickém a Středočeském kraji jednali o prioritních dopravních stavbách D11, D35 a D6. Jedná se o stavby, které získaly souhlasné stanovisko EIA ve zrychleném režimu. O těchto stavbách diskutovali s dotčenými zástupci krajů, měst a obcí.

Výstavba dálnic D11, D35 a D6 by měla být zahájena již v průběhu tohoto roku, v současné době zde probíhá výběrové řízení na realizaci stavby a činí se potřebné kroky k získání stavebního povolení. Zmiňované stavby jsou třemi z devíti prioritních staveb, u nichž vláda vyjednala výjimku ze zcela nového posuzování dopadů staveb na životní prostředí, tzv. EIA. Dalšími prioritními stavbami je D3 – obchvat Českých Budějovic, D3 v úseku Úsilné – Hodějovice a Hodějovice – Třebonín, D48 - obchvat Frýdku- Místku, D49 v úseku Hulín – Fryšták, D55 – obchvat Otrokovic, JV část, D1 v úseku Říkovice – Přerov a modernizace železniční trati Sudoměřice – Votice.

Žádost o stavební povolení pro D6 v květnu

U dálnice D6 v úsecích Nové Strašecí – Řevničov, D6 Řevničov – obchvat a D6 Lubenec – obchvat budou podány do května tohoto roku žádosti o stavební povolení. Vybudování dálnice výrazně přispěje ke zvýšení bezpečnosti a plynulosti dopravy, ke zkrácení přepravní doby směrem k našim západním hranicím a umožní lepší spojení mezi ČR a SRN. Zároveň se zlepší možnost využití stávající silnice I/6 pro místní dopravu.

Na dálnici D35 bude zahájen záchranný archeologický výzkum

Na jaře tohoto roku bude na dálnici D35 v úsecích Opatovice nad Labem – Časy a Časy – Ostrov zahájen záchranný archeologický výzkum, který je nutnou podmínkou pro žádost o stavební povolení, výstavba by mohla začít na podzim,“ řekl ministr dopravy Dan Ťok. Zejména chybějící část D35 mezi Hradcem Králové a Mohelnicí tvoří v návaznosti na dálnici D11 z Prahy páteřní část této komunikace. Počítá se zde s nejvyšší intenzitou dopravy z celé D35. Díky dostavbě této části dálnice D35 se uleví zejména obcím ležícím na současné silnici I/35. S postupnou dostavbou dalších úseků také vzroste atraktivita této silnice jako spojení středních a východní Čech se střední a severní Moravou.

Projektové dokumentace pro provádění stavby na D11

Na dálnici D11 v úseku Hradec Králové – Smiřice aktuálně probíhá zpracování projektové dokumentace pro provádění stavby, dokumentace by měla být odevzdána v květnu tohoto roku, zároveň již probíhá výběrové řízení na realizaci stavby. Dostavbou dálnice D11 a navazující dálnice D35 dojde k odlehčení dopravy na stávajících silnicích I/11 a I/33, v samotném Hradci Králové a odlehčí se také dálnici D1 ve směru Praha – střední a severní část Moravy. „Ke zprovoznění úseku D11 do Hradce Králové by mělo dojít už koncem srpna tohoto roku. U dvou navazujících úseků, tedy Hradec Králové-Smiřice a Smiřice-Jaroměř, začneme na jaře s archeologickým průzkumem, věříme tomu, že na mnoha místech bude ukončen do podzimu. Kolem září 2017 bychom zde mohli dělat hlavní stavební objekty, jako jsou křižovatky a mosty,“ dodal Ťok.

Během tohoto roku by měla začít nejen výstavba zmiňovaných dálnic, ale všech devíti prioritních projektů, pro které česká vláda v Bruselu vyjednala možnost neopakovat celý proces posuzování vlivu na životní prostředí (EIA), ale uskutečnit jen zjednodušené řízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): Posílat Ukrajince v ČR verbířům od Zelenského nedává smysl

10:14 Dostál (Stačilo!): Posílat Ukrajince v ČR verbířům od Zelenského nedává smysl

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Ukrajině a tamní mobilizaci.