Ministryně Dostálová: Česká republika postoupila v žebříčku rychlosti čerpání o pět příček

27.12.2019 10:57

Ve srovnání rychlosti čerpání fondů EU mezi jednotlivými členskými státy se postavení České republiky v listopadu 2019 zlepšilo o pět příček.

Ministryně Dostálová: Česká republika postoupila v žebříčku rychlosti čerpání o pět příček
Foto: MMR
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová

ČR se tak nachází na 17. místě z 28. Žebříček zohledňuje reálně proplácené prostředky z fondů EU Evropskou komisí – pro období 2014-2020 jich již bylo ČR proplaceno 37,7 %.

„České republice se daří čerpat peníze z fondů EU, a to i díky dobře nastavenému systému a výběru projektů. Těší mě, že se to projevuje i v mezinárodním srovnání, kde jsme již předběhli i takové země, jako je Německo nebo Belgie. Je to pro nás o to větší úspěch, pokud si uvědomíme, že patříme mezi takzvané kohezní země – tedy země, kterým jde z fondů EU oproti ekonomicky rozvinutějším zemím více peněz. Ze všeho nejdůležitější však je, že projekty z různých oblastí pomáhají rozvoji České republiky a všem jejím občanům,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Česká republika má k dispozici pro období 2014-2020 z fondů EU 576,4 mld. Kč (hlavní alokace). K této částce bude díky úspěšnému plnění milníků v lednu příštího roku připsána i tzv. výkonnostní rezerva ve výši přibližně 6 %. Na vyčerpání všech prostředků má Česká republika prostor až do konce roku 2023. K poslednímu listopadu bylo zažádáno u Evropské komise o proplacení 228,1 mld. Kč (39,3 % hlavní alokace), které již byly využity na financování projektů. O největší část prostředků z daného programu již zažádal Program rozvoje venkova – o 62 % své alokace (téměř 34,9 mld. Kč). O nejvíce peněz požádal Operační program Doprava – 44,4 mld. Kč (téměř 40 % prostředků tohoto programu).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): My že podněcujeme protiukrajinské nálady? Tím, že chceme mír?

6:16 Mašek (ANO): My že podněcujeme protiukrajinské nálady? Tím, že chceme mír?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům prezidenta Pavla.