Ministryně Jourová: Nemám se za co omlouvat

31.03.2014 17:34

Reakce ministryně Jourové na slova hejtmana Michala Haška.

Ministryně Jourová: Nemám se za co omlouvat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová

Není mi jasné, proti čemu se pan hejtman Hašek zásadně ohrazuje, na který pořad se v neděli díval. V nedělní Partii jsem se naopak Regionálních operačních programů zastala a to doslova: Regionální operační programy vesměs fungují dobře a čerpají a mně je někdy trošku líto kolegů z regionů, že jaksi dostávají za uši za to, že dva nebo tři z těch programů měly problémy. Naopak jsem kritizovala ministerstvo financí, které to nemělo pevně v ruce, nemělo pod sebou auditory, kteří by hlídali Regionální operační programy. Auditoři, kteří to měli hlídat, byli zaměstnanci regionálních operačních programů. Řeč byla především o tzv. ROP Severozápad. Doporučila bych panu hejtmanovi podívat se znovu na záznam debaty, anebo si přečíst její přepis.

Nejsem si vědoma a zásadně omítám, že bych používala lživou rétoriku a už vůbec ne Miroslava Kalouska a Petra Nečase. Posuzuji věc, tak jak byla, hledám řešení a myslím si, že si musíme dnes všichni odpustit hledání viníka. Je nutné se poučit z chyb, které máme zmapované a neopakovat je.

Pan hejtman Hašek mě vyzývá ke společným jednáním. Mohu ho ujistit, že jich bude několik. Tento týden konkrétně jednání Rady pro evropské fondy, kde budeme mluvit především o budoucím období. Co se týká dočerpání prostředků z Evropské unie, máme omezené možnosti a nemůžeme například převádět peníze z centrálních operačních programů do regionálních, kde by se jistě dalo ještě čerpat na praktické projekty obcí a krajů. Nemůžeme, protože programové období uplynulo.

Věra Jourová
ministryně pro místní rozvoj

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ANO

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

12:06 Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

Slavnostním poklepem na základní kámen byla v úterý 23. dubna 2024 zahájena 6. etapa výstavby zanádr…