Ministryně Marksová: Kontroly nelegální práce budou zajištěny i v dalších letech

07.10.2015 20:36

Od začátku příštího roku bude Státní úřad inspekce práce disponovat 263 kmenovými pracovníky, kteří budou natrvalo převedeni pod úřad z projektu financovaného z evropských fondů. Pracovníci v současné době zajišťují v rámci projektu kontrolu a odhalování nelegální práce a i do budoucna je k zachování efektivity kontrol v oblasti zaměstnanosti nutné tato místa a počty pracovníků zachovat.

Ministryně Marksová: Kontroly nelegální práce budou zajištěny i v dalších letech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

„Změny zajistí komplexní a efektivní systém potírání nelegálního zaměstnávání a zvýšení efektivity veřejné správy,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michela Marksová. „Pozitivní ekonomické efekty navrhovaných změn jsou neoddiskutovatelné a jejich potenciál může být v budoucnu výrazně vyšší,“ dodala ministryně.

Začátkem roku 2012 přešly z Úřadu práce ČR na Státní úřad inspekce práce (SÚIP) kompetence a povinnosti související s kontrolami v oblasti zaměstnanosti. Nedošlo již ale k převedení systemizovaných míst na SÚIP. Personální otázka byla řešena realizací projektu financovaného z prostředků OP LZZ „Efektivní systém rozvoje zaměstnanosti, výkonu komplexních kontrol a potírání nelegálního zaměstnávání v ČR“. Tento projekt byl zahájen v srpnu 2011, byl plánován jako dvouletý, ale v průběhu realizace byl prodloužen do konce roku 2015.

Kontroly v oblasti zaměstnanosti nelze do budoucna zajistit bez těchto zaměstnanců, jejichž činnost je v současné době hrazena z uvedeného projektu. Provádění kontrol v jednotlivých oblastech kontrolní působnosti SÚIP vyžaduje zcela rozdílné odborné a kvalifikační nároky, není tedy možné na tuto činnost převést inspektory specializující se na jiné oblasti v rámci SÚIP. Při převedení 263 systemizovaných pracovních míst, která jsou v současné systemizaci na dobu určitou, do trvalé struktury Státního úřadu inspekce práce, se nebude jednat o vytvoření zcela nových systemizovaných míst, neboť tato byla do doby zahájení realizace projektu součástí struktury Úřadu práce ČR. Dojde pouze k formálnímu naplnění jeho působnosti ke kontrolní činnosti v této oblasti, jež mu je svěřena zákonem o zaměstnanosti.

Současně bude převedeno 157 projektových míst, vytvořených v rámci stejného projektu, na systemizovaná pracovní místa v rámci Úřadu práce ČR. Pracovníci se v rámci projektu specializují na efektivní práci s uchazeči o zaměstnání, která spočívá ve vysoce intenzivním individuálním i skupinovém poradenstvím směřujícím k uplatnění na trhu práce. Jejich činnost má v praxi přínosy nejen ve snižování počtu dlouhodobě nezaměstnaných, ale také značné preventivní účinky v oblasti nelegální a nehlášené práce.

Vláda také schválila vytvoření 24 systemizovaných míst v rámci Úřadu práce ČR, na která budou převedeni zaměstnanci, kteří pracují v rámci projektu Call centrum ÚP ČR, a zajistí jeho udržitelnost na dalších 5 let. Během trvání projektu se podařilo zajistit poskytování telefonického a elektronického poradenství pro celé území České republiky. Rozsahem podávaných informací z oblasti zaměstnanosti, dávek státní sociální podpory, hmotné nouze, dávek pro osoby se zdravotním postižením i problematiky pěstounství se podařilo doplnit poskytování poradenství na všechny oblasti činností patřících do gesce Ministerstva práce a sociálních věcí. Ze statistických údajů za první 4 měsíce letošního roku, ve kterých se na Call centrum obrátilo již 117 464 klientů, se dá predikovat, že už v pololetí 2015 bude dosaženo stejného počtu dotazů jako za celý rok 2014.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…