Ministryně Šlechtová: Pomoc záchranného systému bude rychlejší

14.12.2015 15:46

Dne 10. prosince 2015 byl uveden do užívání projekt Národní informační systém integrovaného záchranného systému podpořený Integrovaným operačním programem (IOP). Díky tomu se zrychlí a zefektivní spolupráce operačních středisek základních složek integrovaného záchranného systému, což se projeví zejména v rychlejším poskytování pomoci občanům.

Ministryně Šlechtová: Pomoc záchranného systému bude rychlejší
Foto: MMR, mg
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

„Zdravotníci, hasiči i policisté mají můj obrovský respekt. Snad ani nelze pořádně docenit to, co pro nás všechny dělají a že jsou neustále připraveni pomoci, tam kde je třeba. Jejich už tak vysoká úroveň a schopnosti nasazení budou díky novému systému ještě lepší. Již nebude téměř žádná prodleva mezi dojezdem jednotlivých složek integrovaného záchranného systému,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Slavnostní zahájení se uskutečnilo v prostorách krajského ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky v Olomouci. Hlavním přínosem projektu, který byl realizován ve všech krajích ČR a hlavním městě Praze, je zrychlení a zefektivnění spolupráce operačních středisek základních složek integrovaného záchranného systému, což se projeví zejména ve zrychlení odezvy na tísňové volání. Umožní to sjednocující technologická platforma pro výměnu dat.

Systém, který nese název Národní informační systém integrovaného záchranného systému, byl připraven a realizován v letech 2010 až 2015. Integrovaný operační program ho podpořil částkou téměř 300 milionů korun. Jedná se o tzv. „střechové řešení“, které vytváří společnou systémovou a technologickou platformu pro navazující dílčí projekty základních složek integrovaného záchranného systému (Policie ČR, Hasičský záchranný sbor ČR, Zdravotnická záchranná služba), které v souhrnu představují dalších 41 projektů podpořených z Integrovaného operačního programu.

Díky novému systému již nebude téměř žádná prodleva mezi dojezdem záchranné služby, hasičů a hlídky Policie ČR. Např. v případě dopravních nehod, kdy je řidič zaklíněn ve voze, to ušetří vzácné minuty čekání na vyproštění zraněného z vozu. Při nahlášení nehody na linku tísňového volání 155 dispečer zaznamená informace o nehodě do informačního systému a jednoduchým úkonem vyžádá součinnost ostatních složek IZS. Místo dopravní nehody je automaticky a okamžitě zobrazeno na mapách a v informačních systémech u všech tří základních složek integrovaného záchranného systému, které na místo vyjíždějí současně a téměř současně také k dopravní nehodě přijíždějí a zasahují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

6:03 Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

Kdo nás osvobodil? A komu to nemáme zapomenout? Snad nám ministryně Černochová napoví!