Mladí sociální demokraté (MSD) spouštějí politický mentoring

27.01.2015 14:54

První politický mentoringový program v rámci spolupráce ČSSD a Mladých sociálních demokratů („MSD“) startuje tento týden.

Mladí sociální demokraté (MSD) spouštějí politický mentoring
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Premiér Sobotka ve Slavkově

Do programu se zapojí politické špičky např. ministři Michaela Marksová nebo Milan Chovanec, předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček nebo Vladimír Špidla a mnoho dalších poslanců, senátorů či komunálních politiků a političek. Na základě vyplnění dotazníků bylo vybráno 16 mentees, tedy těch, kterým budou zkušenější kolegové a kolegyně předávat své zkušenosti a poskytovat podporu v jejich rozvoji.

U nás se jedná o novinku v oblasti vzdělávání politiků. „Přestože je mentoring velmi efektivní, jsme vůbec první politickou organizací, která jej v rámci vnitrostranického vzdělávání bude využívat,“ vysvětluje Lucie Válová, předsedkyně MSD a autorka celého programu, která sama mentoringem, i když mezinárodním, prošla. Slavnostní zahájení a první setkání účastníků programu se uskuteční 28. ledna v Poslanecké sněmovně. Účastníci budou mít možnost neformálně diskutovat u číše vína a nastavit si podmínky vzájemného kontaktu.

Mentoring je efektivní a interaktivní forma rozvoje, která nabízí přímou vazbu osob, které jsou do programu zapojeny. Podstatu představuje oboustranný vztah mentee a mentora, který přináší výhody pro oba zúčastněné. Mladým politikům dává možnost upevnit znalosti, dovednosti a poskytuje jim osobní, profesní i politický rozvoj. Účastník mentoringu musí vědět, jakého cíle chce dosáhnout a co od svého mentora očekává. Mentoři a mentees jsou párováni na základě vyplněného dotazníku. To, zda mentees využijí potenciál svých mentorů na maximum, záleží jen na nich.

Program spolupráce Mladých sociálních demokratů a ČSSD poběží rok, během kterého se počítá se zapojením dalších účastníků. Měla by tak vzniknou mentoringová síť, která pomůže mladým politikům a političkám v počátcích jejich kariéry. „Pro mě osobně byla účast v mentoringovém programu velkou zkušeností. Nabídnout tuto možnost rozvoje i ostatním členům a členkám naší organizace pro mě byl jedním z cílů ve funkci předsedkyně MSD,“ doplňuje Lucie Válová. Jak si mentees pod vedením zkušenějších kolegů a kolegyň vedou, můžete sledovat na facebooku popř. na webu MSD.

Slavnostní zahájení programu se koná:
28. ledna 2015 od 18:00 v reprezentačních prostorech předsedy PS PČR J. Hamáčka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MSD

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

12:06 Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

Odpovědi na otázky voličů, publikované na svém veřejném facebookovém profilu