Moravčík (SPR-RSČ): Prospěšné neziskovky ve stínu těch škodlivých

30.01.2017 8:31

Jak jste všichni jistě již dávno zpozorovali, ve vlastenecko-protiimigrační (či jak to nazvat) scéně se stalo jakousi „módou“ či prostě zvykem označovat neziskové organizace jako zlo.

Moravčík (SPR-RSČ): Prospěšné neziskovky ve stínu těch škodlivých
Foto: sprrsc.cz
Popisek: SPR-RSČ - logo

Neziskovky jsou či mají být špatné z více různých důvodů – ať již kvůli odsávání finančních zdrojů ze státního rozpočtu (a tedy našich daní) na neužitečné či přímo rozkladné činnosti, kvůli tomu, že pouze vytvářejí finančně zajištěná místa pro různá „neužitečná nemakačenka z fakult sociálních věd“, nebo proto, že se snaží negativně ovlivňovat politické dění v naší zemi, k čemuž používají bohaté dotace z více než pochybných zahraničních zdrojů.

Celá věc má ale jeden háček. Totiž, jako špatné a škodlivé jsou označovány většinou všechny neziskovky en bloc, bez rozdílu. Slyšíme volání po jejich zrušení bez náhrady, nebo alespoň po zastavení penězovodů k nim vedoucích. Z toho všeho vzniká dojem, že nezisková organizace jako taková je prostě zlo. Důsledek toho je pak takový, že se se v takovém hodnocení se skutečně škodlivýma neziskovkama, jako různé organizace přiživující se na migrační krizi, organizace podporující multikulturalismus apod. svezou i neziskovky, které jsou vskutku prospěšné. Že se s vaničkou vylévá i dítě.

Vědom si této skutečnosti, poslal jsem jednou SMS do Svobodného rádia, kde pan Kapal v rozhovoru s panem VK každou chvíli zmíňoval neziskovky právě v tomto negativním smyslu. Napsal jsem jim, ať to rozlišují, že jsou i prospěšné neziskovky. Pan Kapal pak ve vysílání shrnul celou věc větou „Jakube, i Svobodné rádio je nezisková organizace“. A spolu s panem VK dodali, že mají na mysli pouze tzv. politické neziskovky, především ty, co jsou financované ze zahraničí. Nezapomněli ale také dodat to, co nějak vyjadřuje i titulek tohoto článku: neziskový sektor jako takový získal díky těmto politickým neziskovkám velmi špatnou pověst.

Je to bohužel pravda. Pro mne osobně má celá věc ještě "osobní" rozměr: já sám působím v jedné neziskovce. Je to sdružení, které pracuje s postiženými dětmi a mládeží a vedle toho pořádá různé konzultace, semináře, poradenství a jinou podpůrnou činnost pro fungování klasických rodin. Působím ve dvou sociálních službách této organizace, v jedné jako dobrovolník, ve druhé jako brigádník; v obou jsem v kontaktu s postiženými dětmi a mládeží. A pokládám dotyčnou neziskovku za velmi prospěšnou pro naše lidi. I ona je bohužel jednou z těch, která je jako dítě vylita s vaničkou v různých zobecňujících odsouzeních.

A tak mne napadlo, že by bylo moc fajn, kdyby se tyto prospěšné neziskovky dokázaly vzepřít – ideálně společně a hromadně – a veřejně se od těch škodlivých, v rámci očištění svého dobrého a neprávem pošpiněného jména, distancovat. Je mi jasné, že by to vyžadovalo značnou odvahu a že mnohé prospěšné neziskovky by něco takového nejspíš neměly zájem zrealizovat, prostě proto, že by se nechtěly jakkoliv „ušpinit politikou“ či zadělat si na problémy. Každopádně, ať si jsou všechny z těchto prospěšných neziskovek jisty, že pokud by se k něčemu takovému odhodlaly, my republikáni bychom se za ně zcela jistě rádi postavili!

Jakub Moravčík, člen SPR-RSČ

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hendrych (ANO): Lidé v zahraničí se rozhodují na základě zprostředkovaných informací

15:14 Hendrych (ANO): Lidé v zahraničí se rozhodují na základě zprostředkovaných informací

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě