Naiclerová (ANO): Prostějovské ANO je v opozici, jak k tomu došlo?

02.11.2014 11:16

Volby v Prostějově vyhrála ČSSD a proto měla právo stanovit místo jednání a počet zúčastněných stran.

Naiclerová (ANO): Prostějovské ANO je v opozici, jak k tomu došlo?
Foto: ANO
Popisek: Hana Naiclerová

První jednání o koalici se uskutečnilo dne 12.10.2014 v Hotelu Tenis Club za účasti vyjednávacích týmů ČSSD, Hnutí ANO (Faltýnek, Naiclerová, Filouš) a Pévéčko. Tato schůzka byla informativní. Projednávala se možnost vzniku koalice na půdorysu těchto tří subjektů.

Sněm Hnutí ANO, konaný dne 16.10.2014, takřka jednohlasným usnesením zavázal svůj vyjednávací tým, aby na jednání dne 17.10.2014 předložil ČSSD protinávrh na utvoření koalice bez Pévéčko, ve složení ČSSD + Hnutí ANO + další demokratické strany z trojlístku stran KDU-ČSL, ODS a TOP09, výhradně podle výběru a rozhodnutí samotné ČSSD.

Hnutí ANO z veřejně známých vyjádření vědělo, že pro Změnu pro Prostějov je nepřijatelná koalice s ČSSD, pokud by byl primátorem Miroslav Pišťák, ten se naopak vyjádřil, že si rozhodně neumí představit spolupráci s inženýrem Navrátilem. Z toho důvodu Hnutí ANO nenavrhovalo Změnu pro Prostějov do budoucí koalice s ČSSD.

Sjednáním dvoustranné schůzky Hnutí ANO s ČSSD byl pověřen pan Faltýnek. Tato schůzka byla dojednána na 17.10.2014 na 9.40 hod v Národním domě a teprve na ni mělo navazovat trojstranné jednání mezi Hnutí ANO, Pévéčko a ČSSD. Z důvodu probíhajícího osobního jednání pana primátora Pišťáka a pana Faltýnka však dvoustranné jednání začalo až v 10 hodin, kdy v jednací místnosti již byli i zástupci Pévéčko.

Primátor Pišťák sdělil Pévéčku, že cca 10 minut bude probíhat dvoustranné jednání mezi ČSSD a Hnutí ANO a požádal je, aby se poté vrátili na jednání. Hnutí ANO (Faltýnek, Naiclerová, Filouš, Župková) tlumočilo ČSSD usnesení sněmu z 16.10.2014 na podobu budoucí koalice. ČSSD konstatovala, že předložený návrh Hnutí ANO je zcela novou informací, kterou ČSSD projedná a vyjádří se k ní. Pévéčko se na toto jednání již nevrátilo.

Dne 21.10.2014 se uskutečnilo dvoustranné jednání mezi ČSSD a Hnutí ANO (Naiclerová, Filouš). Na tomto jednání ČSSD odmítla protinávrh Hnutí ANO na podobu koalice, předložený dne 17.10.2014, aniž by blíže konkretizovala důvody tohoto svého rozhodnutí. ČSSD současně sdělila, že do koalice nepůjde ani s Hnutím ANO. Pan primátor sdělil, že ČSSD se rozhodla vytvořit koalici s nejvyšší pravděpodobností s KSČM a Pévéčko.

Hnutí ANO se poté pokoušelo přesvědčit ČSSD změnit její rozhodnutí a navrhovalo panu primátorovi další jednání o koalici, ve které nebude zastoupena KSČM. Na podobu takové koalice si Hnutí ANO nekladlo žádné další požadavky. Pan primátor přislíbil, že ČSSD tento návrh projedná a výsledek sdělí předsedkyni Hnutí ANO.

Na tiskové konferenci konané dne 23.10.2014 sdělila ČSSD veřejnosti, že utvoří koalici s KSČM a Pévéčko. ČSSD a Pévéčko se přitom pokusily svalit odpovědnost za vznik komunistické koalice v Prostějově na Hnutí ANO. Teprve po tiskové konferenci zavolal pan primátor Pišťák Ing. Naiclerové, že návrh Hnutí ANO na další jednání nebude akceptován.

Veřejnost má právo a musí vědět, že to byla sama ČSSD, která se dobrovolně rozhodla pro variantu vlády s KSČM, přestože možnosti k jednání o podobě koalice bez KSČM stále existovaly a byl čas k jejich projednání.

KSČM díky ČSSD získá 25 let od pádu komunismu poprvé podíl na moci při správě města. Přispěli k tomu i dosavadní náměstci primátora, kteří byli zvoleni za ODS, v průběhu volebního období přestoupili k Pévéčko, ale ponechali si funkce náměstků. V městské radě budou jejich partnery předlistopadoví funkcionáři KSČ, prosazující tvrdé represe proti odpůrcům režimu.

Ing. Hana Naiclerová. MBA

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ANO

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rais (ANO): Tajnost volby je zcela zřejmě objektivně ohrožena

14:07 Rais (ANO): Tajnost volby je zcela zřejmě objektivně ohrožena

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě