Niedermayer (TOP 09): Babišovo daňové peklo - ANO, máme se budoucnosti bát

04.08.2020 8:38

Komentář na facebookovém profilu k blížící se rozpočtové krizi

Niedermayer (TOP 09): Babišovo daňové peklo - ANO, máme se budoucnosti bát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Nevím, která z pohádek o „středo pravicovém charakteru hnutí ANO“, nebo o „trpělivém sběru korunky ke korunce, kterým vznikl miliardový Agrofert“ je více k smíchu.

Obě souvisí s vírou v to, že premiér Babiš, se svými věrnými, bude dobře řídit finance naší země. Zdá se být více než možné, že naopak jeho vládnutí dostane naší zemi do nejhlubší rozpočtové krize. K ní postupujeme pomalu, ale trpělivě a vytrvale:

1. Vláda nezvládá výdajovou stranu rozpočtu
a. Rostou provozní výdaje a tím se zhoršuje struktura rozpočtu (třeba počet státních zaměstnanců za 5 let stoupl o více než 50 tisíc)
b. Rostou celkové výdaje rozpočtu - loňský plánovaný růst o více než 10% byl zcela neudržitelný
c. Jednotlivé položky (penze a náklady na změny demografie) vláda neřeší systémově a naopak jejich neudržitelnost prohlubuje

Anketa

Je dobře, že Praha přispěla na festival sexuálních menšin Prague Pride?

3%
97%
hlasovalo: 14678 lidí

2. Ve stejné době vláda zhoršuje situaci na straně příjmů
a. Do klíčové daně (DPH) zavádí třetí sazbou další chaos, eroduje příjmy a vytváří předpolí pro „další erozi“ (dalšími přesuny)
b. Navrhuje nepromyšlené výpadky příjmů bez toho, aby věděla, kde peníze pro hluboce deficitní rozpočet „najde“ (daň z převodu nemovitostí, OSVČ paušály)

Nyní přichází „daňový žolík“ (dle odhadu premiérovy ministryně financí až za 90 miliard). Tedy uskutečnění (ekonomicky rozumného) snu „pravice“ o podstatném snížení daně z příjmu fyzických osob (druhého největšího daňového příjmu, na kterém se loni vybralo 164 miliard korun). Opět, bez jakékoliv informace o tom, jak si pak vláda s rozpočet poradí (poté, co to dle zjevného plánu pomůže premiérovi vyhrát volby).

Zdá se být jasné, že nemalá část politiků okamžitě zapomene na mantru „udržitelného rozpočtu“ a svede s premiérem (respektive jeho médii) předem ztracený boj o to, kdo si připíše zásluhy. Neboť na logický požadavek vědět, kde vezmu peníze, které chci (třeba z dobrého důvodu) rozdat, bude užitečné zapomenout (a překvapivě to netrápí ani dva v článku citované analytiky).

Premiér praví: “Bylo by to významné pro lidi, viděli by, že nemají důvod se bát budoucnosti“. A má částečně pravdu. Bude to významné, ale nikoliv pozitivně, ale negativně – tento rozpočtový mejdan nás přijde draho. Ale s budoucností je to jinak, s tímto způsobem vládnutí se jí bohužel bát musíme...

PS: Protikrizové snížení daní, „á la Německo“, může v závislosti na struktuře ekonomiky dávat smysl. Hlavně tehdy, pokud vláda není sto vymyslet smysluplné cílené intervence. Ale podmínka těchto kroků je rychlost a dočasnost. A samozřejmě plán na „splácení dluhů“. Proto prosím tyto věc nesměšovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hampl: Nechutné výmluvy docenta Tuleji na svou doktorandku

14:17 Senátor Hampl: Nechutné výmluvy docenta Tuleji na svou doktorandku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nominaci Pavla Tuleji na post ministra pro vědu.