Novotný (ODS): Kdy jindy by už český Parlament měl svůj nesouhlas vyjádřit?

28.06.2017 14:39

Projev na 59. schůzi sněmovny 28. června 2017 k Návrhu poslanců Romana Váni, Milana Chovance, Igora Jakubčíka, Zuzky Bebarové Rujbrové, Bronislava Schwarze a dalších na vydání ústavního zákona, kterým se mění ústavní zákon o bezpečnosti České republiky:

Novotný (ODS): Kdy jindy by už český Parlament měl svůj nesouhlas vyjádřit?
Foto: Archiv M. Novotného
Popisek: Bývalý místopředseda ODS Martin Novotný

Je to, kolegyně a kolegové, taková symbolická situace, která vypovídá hodně o tomto parlamentu a jednotlivých jeho členech. Jakkoliv můžu souhlasit s právním výkladem, který se tady zmiňuje, takže my jakožto základní suverénní zákonodárný orgán této země v situaci, kdy nějaká norma Evropské unie podle názoru celé řady zákonodárců vstupuje do naprosto základních práv a svobod občanů této země třeba v oblasti sebeobrany a podobně, tak my se rozdělíme na dvě skupiny. Ty, kteří budou neustále opakovat, že právně je to nesmyslný akt, a na ty, kteří mají dojem, že alespoň v této situaci, byť by to bylo i jenom symbolické řešení a bylo by sporné, jestli vede k právním výsledkům, dáme najevo, že v okamžiku, kdy to narušuje nějaká základní ústavní práva a svobody našich občanů, že alespoň ten symbolický krok vykonáme? Já jsem tedy rozhodně na straně těch, kteří chtějí alespoň ten symbolický krok vykonat.

A nechci se podílet na dělají alibi vládám Francie a Belgie, které si léty své politiky vypěstovaly čtvrti ve svých městech, jako je Moelenbeck v Bruselu, ta obrovská sídliště kolem Paříže či Marseilles, kde těch zbraní takřka v každé domácnosti je spousta, jenom ty vlády ztratily vládu, schopnost vykonávat jurisdikci ve své zemi, nejsou schopny zajistit elementární bezpečnost a vykonávání zákonů ve své zemi a dělají tento formální naprosto falešný a prolhaný krok, kterým chtějí svést alibi za svou neschopnost a zatížit tak občany celé Evropské unie v jejich každodenním životě. Kdy jindy by už český Parlament měl alespoň ten symbolický krok vyjádřením nesouhlasu udělat. (Upozornění na čas. Potlesk několika poslanců.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pošarová (SPD): Jedno smutné výročí

10:04 Pošarová (SPD): Jedno smutné výročí

Zítra uplyne 20 let od vstupu CR do Evropské unie (EU), o kterém tehdy rozhodla necelá polovina oprá…