ODS: Návrhy na centralizaci azylové politiky závažně porušují naši národní suverenitu

14.07.2016 22:31

Evropská komise vydala další verzi reformy evropské migrační a azylové politiky.

ODS: Návrhy na centralizaci azylové politiky závažně porušují naši národní suverenitu
Foto: ODS
Popisek: ODS

„Dnešní návrhy Junckerovy komise pokračují v nepřijatelné centralizaci azylové politiky. Komise chce harmonizovat míru úspěšnosti žádostí o azyl ve všech státech EU a také určovat členským státům, zda mají žadateli udělit trvalý azyl či jen dočasnou ochranu. V důsledku těchto návrhů budou například státy, které nezpracují žádost o azyl do čtyř měsíců od jejího podaní, automaticky povinny umožnit pobyt žadatele na svém území. Po dnešku se jednoznačně potvrdilo, že budoucí evropská migrační a azylová politika jde směrem závažného porušování národní suverenity a práva státu určovat, kdo a za jakých podmínek bude pobývat na jeho území,“ varuje předseda ODS Petr Fiala.

„Dnešní návrh Evropské komise na reformu evropské azylové a migrační politiky považuji za podstatné bezpečnostní riziko. EU chce například členským státům prostřednictvím společného seznamu třetích bezpečných zemí určovat, komu smíme a nesmíme udělit azyl. Junckerova komise chce dále nařizovat a zkracovat lhůtu, v jaké musí být žádost o mezinárodní ochranu posouzena. Národní státy si musí i nadále zachovat právo rozhodovat o tom, komu, kdy a na základě jakých prověrek a procedur umožní pobývat na svém území,“ dodává Adéla Kadlecová, expertka ODS pro evropské záležitosti.

„Žádáme proto vládu Bohuslava Sobotky, aby při jednáních na všech úrovních v EU jasně deklarovala, že se této politiky ČR nechce účastnit a začala vyjednávání o trvalé výjimce z azylové a migrační politiky,“ dodává Petr Fiala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…