Okamura: Jsou tu pozměňovací návrhy, k nimž se nemůžeme vyjádřit, protože o nich nic nevíme

07.11.2014 14:00

Projev na 20. schůzi Poslanecké sněmovny dne 7. 11. 2014

Okamura: Jsou tu pozměňovací návrhy, k nimž se nemůžeme vyjádřit, protože o nich nic  nevíme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já musím skutečně reagovat na slova pana premiéra. Protože tady je předložen zákon v úterý ve druhém čtení.

Jsou tam načteny nějaké pozměňovací návrhy, ke kterým se nemůžeme ani pořádně vyjádřit, protože o nich ani pořádně nevíme. V podstatě není ani prostor si ty návrhy prostudovat. A pak nám tady pan premiér řekne tři dny poté, že nemáme řečnit, přestože na to máme právo, že se nesmíme vyjadřovat, nesmíme to před veřejností komentovat, nesmíme sdělit svoje názory. V podstatě jsme tady od hlasování. No tak takhle jsem si všiml, že to má pan premiér uděláno ve vládní koalici, že jenom hlasujte jako mašinka a jenom mačkejte tlačítko a mlčte, pokud možno nevystupujte, protože když se podíváme na poměr vystupujících poslanců vládní koalice za uplynulý rok a poměr vystupujících v opozici, tak buďto mají zakázáno vystupovat, anebo k tomu možná nemají co říci, ale to nevím, to už jsem se nikoho konkrétně neptal. Ale když se tady něco načte v úterý a my ani nevíme pořádně co, a pak si to prostudujeme, když vláda neustále něco zkracuje, nějaké lhůty a vyvolává neustále nějaké mimořádné schůze a pak se k tomu chceme v maximálně možné krátké době vyjádřit, a to je nám ještě tady zamezováno a kritizováno, tak to promiňte, ale to přeci není možné. To není skutečné možné.

A vy jste, pane premiére, skutečně odborník v tom, že hodíte vinu činnosti vládní koalice potom na opozici a já vůbec za Úsvit nevím, jak jsme k tomu přišli. A my v podstatě jenom sledujeme to, jak je tady jedna schůze za druhou, jedna mimořádná za druhou a pořád se to odkládá.

Teď k té středě. Počkejte, ale to skutečně už byl vrchol, i vaše slova včera, protože jestli vy jste dal za vinu mimo jiné i hnutí Úsvit, že se nejednalo ve středu po 19. hodině, tak to už je vysloveně výmysl, protože my jsme dostali pozvánku od ministra vaší vlády pana Dienstbiera na schůzku ohledně zákona o obecním referendu již minulý týden! To znamená, my jsme minulý týden dostali od vašeho ministra pana Dienstbiera schůzku, aby se předsedové klubů plus jedna osoba potkali ve středu večer 10 minut po skončení schůze na jednání, které trvalo asi hodinu a půl ohledně vašeho vládního návrhu zákona o obecném referendu. Takže teď nevím, jestli jsme měli jednat 10 minut po půlnoci nebo nevím teď přesně kdy, ale vy jste nás pozvali na schůzku, která trvala hodinu a půl. O závažném zákonu. A teď zase říkáte, že jsme neměli být přítomni na vaší schůzi, naši předsedové poslaneckých klubů plus jedna osoba, když se tady mělo o něčem hlasovat. Tak teď tedy nevím! A jenom to svědčí zase o tom zmatku, jenom to svědčí zase o té nesystémovosti, kdy se to tady překrývá jedno po druhém a vlastně v tom není žádný pořádný systém.

Dále se musím vyjádřit ještě k tomu tlaku, že prý se tady, abychom nezdržovali zákony, které tady leží několik měsíců. Máte pravdu, že třeba naše novela zákona o místním referendu nebo náš zákon o přímé volbě a odvolatelnosti starostů a primátorů, že tady leží. A byli bychom rádi, aby konečně se dostal na projednání na schůzi Poslanecké sněmovny. Například naše novela zákona o místním referendu již tady visí, my jsme ji vkládali v květnu. To znamená, půl roku blokuje vládní koalice a nejsme v tom sami, jak jsem zjistil, jsou to návrhy i KSČM, jsou to návrhy ODS, TOP 09, jsou to návrhy v podstatě nás všech, tak už půl roku blokuje vládní koalice demokratické projednání těchto zákonů na plénu Poslanecké sněmovny.

Mně to připadá tak, že to děláte skutečně už naschvál, proto také jsme se v úterý sešli, předsedové poslaneckých klubů, opozičních poslaneckých klubů, a řekli jsme si, co teď. A my chceme, abyste alespoň jeden opoziční návrh za každou stranu určitě nechali projednat na každé následující schůzi Poslanecké sněmovny. Protože to není možné. Vy normálně, já chápu, když nám vládní většinou zamítnete naše návrhy po diskusi tady v plánu, před veřejností, před médii a řekneme si pro a proti, ať to potom vyhodnotí občané. Ale to, že vy dokonce nepustíte ani opoziční návrhy na projednání do pléna, to znamená, abychom my nemohli vyúčtovat vlastně naši práci před veřejností a nemohli jsme říci pro a proti a aby tady byla demokratická veřejná polemika před občany nad správností těchto návrhů a nad vaši protinávrhy a protinázory, tak to je opravdu vrchol a je to skutečně horší, je to horší než to bylo vůbec dosud v Parlamentu České republiky. To je absolutně nedemokratický postup.

A musím říci, že my jsme přeci tady letos, a to zase můžu říct asi jenom já za Úsvit, možná ještě částečně KSČM, protože jsme byli jediní, kteří jsme hlasovali - hnutí Úsvit - proti služebnímu zákonu. Ale to, proč jsme tady v časové tísni letos je kvůli služebnímu zákonu. Kvůli tomu, že se tady předložil takový paskvil, kvůli kterému jsme tady strávili celé léto, několik měsíců a teď se dostáváme do časového tlaku.

Takže prosím vás, pane premiére, neříkejte, že jsme v časovém tlaku kvůli opozici, ale řekněme si na rovinu, protože já zas tak krátkou paměť nemám, že je to kvůli neschopnosti vlády předložit alespoň nějaký funkční služební zákon. Já už nehodnotím tu věcnost, to už jsem říkal, to už tady bylo probráno mnohokrát. Ale vždyť tam kvůli tomu, že je pozměňovací návrhy dokonce předkládali vládní poslanci, to znamená, vy jste se tady vlastně nemohli dohodnout vzájemně ve vládní koalici, tak jsme tady strávili obrovský čas a teď jsme v časové tísni. Ano, jsme v časové tísni, ale to opět není kvůli nám. A vy máte 111 nebo kolik to máte celkově poslanců, protože včera, když jsem se podíval do lavic vládních poslanců, tak jich tady bylo opravdu minimum, že vy vládní koalice jste ani nenaplnila kvorum, protože vy jste nenaplnili kvorum, množství vašich poslanců, tak v podstatě schůze tady ani nemohla proběhnout, to si řekněme na rovinu, takže to opět nesvádějme na někoho jiného. Já jsem tady byl, například. A když jsme tady chtěli jednat například v rámci dopoledních interpelací, tak kolik tady bylo ministrů vlády při dopoledních interpelacích? Dva, ne? No tak vy jste tady byl, ano, ale jinak tady byli dva ministři. A když jsem se potom tady podíval na zahájení schůze řádného programu v 11 hodin, tak jsem tady viděl dva ministry. Takže ministři nemají čas chodit na schůze. Já chápu, ministrů je asi 17 nebo kolik, teď mě nechytejte za slovo, ale dva ze 17, no, já si myslím, že by to chtělo buď zlepšit trošku docházku ministrů nebo zahájit skutečně debatu o klouzavém mandátu, kterou mimo jiné zahájili i vaši spolustraníci. Protože když někdo nezvládá dvě funkce, tak by bylo dobré, aby jednu položil a třeba se do ní eventuálně v budoucnu třeba někdy vrátil.

Ale závěrem chci říci, že to, že tady je časový tlak, není kvůli opozici. Vy máte 111, zatím jste si protlačili a prohlasovali absolutně všechno. Absolutně všechno! To, že tady ten zákon o těch platech visí já nevím už kolik měsíců, je absolutně vina vlády a vládní koalice. Já vůbec nechápu, proč jste to tedy neprosadili už v červnu, proč jste to neprosadili v létě. To přece není naše vina! Já po vašem vystoupení včera, na které jsme bohužel nemohli reagovat, protože už to bylo po vyhlášení pauzy, poté, co vystoupil tady pan Kalousek, tak jsme na to nemohli reagovat, já jsem byl úplně v šoku! Vždyť vy jste dal za vinu to, že tady ten zákon je odkládán, normálně nám, opozici, která na to vůbec nemá vliv! Rozhodně ne hnutí Úsvit!

Takže se ptám v té souvislosti a můžeme se na to zeptat i následně až to třeba přijde na bod na schůzi, proč jste to tedy už za toho půl roku nedali na program té schůze? Proč jste to pořád odkládali? A teď říkáte, že je to kvůli nám! Já tomu absolutně nerozumím. Proto závěrem bych chtěl říci, je to absolutně vaše odpovědnost, většinové vládní koalice, co se tady děje. My na to, jak jsem dal už ten konkrétní příklad, dokonce naše zákony tady nejsou dávány ani na plénum, jsou tady v řadě už půl roku. To znamená, to je nejlepší důkaz toho, že my na to vůbec nemáme vliv a vy si prosazujete přesně, co chcete. To znamená, toto jsem chtěl říci a prosím, pane premiére, nesvádějte to na opoziční strany, resp. chci mluvit jenom za hnutí Úsvit. My s tím nemáme vůbec nic společného. Je to čistě vaše vládní odpovědnost, co se tady děje, jaký je program schůze a co bude prohlasováno a co ne. Děkuji. (Silný potlesk zprava.)

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Už i mainstreamová média vyvracejí tvrzení Rakušana o „české výjimce

23:07 Fiala (SPD): Už i mainstreamová média vyvracejí tvrzení Rakušana o „české výjimce

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.