Okamura (Úsvit): Stanovisko ke služebnímu zákonu

10.09.2014 13:53

Dnes ve Sněmovně projednáváme v závěrečném čtení tzv. služební zákon. Jakékoliv naše protesty a návrhy na odpolitizování státní správy jsou v podstatě marné a zbytečné.

Okamura (Úsvit): Stanovisko ke služebnímu zákonu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Koalice ČSSD, ANO, KDU-ČSL, TOP09 a ODS má jasnou většinu ve Sněmovně. Jediné, co nám - skutečné a v podstatě jediné opozici - teď zbývá, je
nahlas pojmenovávat to, čeho jsme svědky. Tedy toho, že když jde o kšeft, tak je jedno, zda jde o levici či pravici, ale ti správní hoši se vždy umí domluvit. V tomto případě hoši z ČSSD, ANO, KDU-ČSL, TOP09 a ODS.

Hnutí Úsvit nadále trvá na tom, že není přijatelné, aby o obsazování míst ve státní správě rozhodovali politici, a to od nejvyšší úrovně politických náměstků až po běžné státní zaměstnance. Tak je to v tomto služebním zákoně postaveno. Trváme na tom, že na prvním místě musí být garance odbornosti a stability.
Hnutí Úsvit podalo minulý týden ještě před vystoupením prezidenta pozměňovací návrh na zrušení politických náměstků. O tomto našem návrhu se dnes bude hlasovat.

Odmítáme tento zákon, který umožňuje na státních úřadech jmenování politických náměstků, politických tajemníků a dalších politických trafikantů a politických podržtašek. Státní správa nesmí šít na míru zakázky firmám spřízněným s politickými stranami, zaměstnávat na úkor odborníků politické exponenty nebo třeba diskriminovat politické oponenty.

Odmítáme ohýbání zákonů tak, aby zlodějům maximálně vyhovovaly. A v tomto ohledu je jedno, za jakou stranu kdo kope, protože cíl je stejný: vyrvat toho pro sebe ze společné veřejné kasy co nejvíc. Proto nejenže nelze za současného politického systému odpolitizovat státní správu, ale nikdo nikdy z politiků této koalice ČSSD, ANO, KDU-ČSL, TOP09 a ODS nepřistoupí ani na uzákonění osobní, hmotné a trestní odpovědnosti vrcholných politiků, což jsme v dubnu viděli tady ve Sněmovně při hlasování nad návrhem Úsvitu, a nepřistoupí ani na zavedení beztrestnosti pro pachatele, kteří usvědčí své společníky ze závažných trestných činů. Ona by nám totiž mohla politická scéna prořídnout - jednak by nebylo na drahé předvolební kampaně a samozřejmě by pak někteří straníci či zákulisní lobbisté opět skončili za mřížemi.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

14:04 Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k svobodě slova v Evropské unii