Palas (ČSSD): Lidé pod přehradou nebudou chráněni proti stoleté vodě

12.08.2015 19:25

Projev na 11. schůzi Senátu dne 12. 8.:

Palas (ČSSD): Lidé pod přehradou nebudou chráněni proti stoleté vodě
Foto: redakce
Popisek: Senátor Jaroslav Palas

Problematika vody je samozřejmě zásadní. Když je jí hodně, tak jak to bylo v roce 2002, v roce 1997, anebo v roce 2010, kdy v Novém Jičíně byla řada mrtvých při lokální povodni, anebo když je vody málo, jako je tomu v současné době, nebo když to bylo v roce 1947, kdy byla silná neúroda a vytváří to i jiné problémy.

Chci využít této tematiky a také toho, že je zde pan ministr životního prostředí a obrátit pozornost k jedné konkrétní věci, a to je budoucí výstavba přehrady v  Nových Heřminovech na Bruntálsku. Pan ministr určitě je informován o postupu, jak to probíhá.

Po povodni v roce 2002 bylo nějakým způsobem zahájeno jednání, oprášil se projekt, který vznikal v 30. letech minulého století, kdy tehdejší československé ministerstvo zemědělství navrhlo ideové záměry dvou přehrad, a to Slezská Harta a Nové Heřminovy. V dobách bývalého režimu bylo rozhodnuto, že se bude nejprve realizovat Slezská Harta. Záměry tedy vznikaly kdysi dávno, desetiletí zpět. Po povodni v roce 2002 pracovníci ministerstva zemědělství přišli s návrhem, aby se začala příprava projektu Nové Heřminovy, protože tam skutečně došlo díky nezadržení vody k rozsáhlým škodám na Krnovsku a především na Opavsku, kdy v Opavě samotné by škody byly nesmírné, kdyby Slezská Harta, která byla dostavěna a nebyla ještě naplněny, nezadržela polovinu vody, která se valila na Opavu.

Přehrady v době povodní svůj význam měly, a rozhodlo se, že se do budoucna budou stavět Nové Heřminovy. při společném jednání krajského zastupitelstva – tehdejšímu zastupitelstvu předsedal Evžen Tošenovský – po dohodě s ministerstvem zemědělství – krajské zastupitelstvo Moravskoslezského kraje jednomyslně rozhodlo, že se bude stavět velká varianta této přehrady, varianta, která ochrání pod přehradou obyvatelstvo proti stoleté vodě.

Velká varianta je paradoxně levnější než varianta střední, kdy následně, asi čtyři roky poté, dva ministři, jeden životního prostředí, jeden zemědělství – nebudu zde personifikovat – že velkou variantu přemění na variantu střední, aby tak uspokojili názory NGO, to znamená lidí, kteří chtějí za každou cenu chránit v tomto případě přírodu.

Ve svém vystoupení nechci zpochybňovat ani citovou záležitost občanů, kteří tam žijí, kteří eventuálně přijdou o své majetky, které jim sice budou vykompenzovány, ale když někdo celý život žije na jednom místě, je to vždycky složité a má-li se přestěhovat, určitý problém to je.

V tuto chvíli se připravuje a chystá střední varianta, která je řádově finančně náročnější, která bude znamenat doprovodné stavby, další doprovodné stavby z betonu. Občané Krnova si ani neuvědomují, že po začátku výstavby dalších 10 let se bude upravovat celé koryto řeky v Krnově, budou se zvedat všechny mosty, bude to prostě rozbombardovaná země, jak se říká, z pohledu výstavby. Budou uspokojeny stavební firmy, protože o nějakou miliardu se proinvestuje víc. Ale to základní, co je, lidé pod přehradou nebudou chráněni proti stoleté vodě.

Chtěl bych vás poprosit, pane ministře, zda byste se nepodíval na tento problém. Dne 24. září 2015 v Poslanecké sněmovně Agrární komora s ministrem zemědělství panem Jurečkou pořádá seminář k problematice generelu vodního hospodářství krajiny České republiky. Dovolím si tam tento problém také otevřít. A myslím si, že bychom měli prosazovat racionální varianty jednak zadržení vody v přírodě, jednak ochrany lidí ve vztahu k vodě, kterých může být opačně také hodně. A domnívám se, že bychom měli vždycky volit variantu, která je pro stát optimálně finančně náročná, řeknu-li kultivovaně. Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

14:04 Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

Europoslanci odsuzují ruské pokusy o vměšování do dění v Evropském parlamentu a nadcházejících evrop…