Paroubek: Čína na cestě vzhůru

27.10.2017 7:35

Skončil 19. sjezd Komunistické strany Číny (KS Číny). Sjezdy KS Číny se většinou konají v pětiletých intervalech a jsou pečlivě připravené stranickým aparátem. Nedochází na nich k třenicím a jsou programovým poselstvím do budoucna. Jsou také předzvěstí stranických personálních změn v budoucnu.

Paroubek: Čína na cestě vzhůru
Foto: NS-LEV21
Popisek: Jiří Paroubek

Prezident Číny a generální tajemník KS Číny Si Ťin-pching bude mít v roce 2022, kdy se bude konat příští sjezd vládnoucí strany, 69 let. Hranicí pro odchod z vedoucích funkcí KS Číny byla neformálně již před mnoha lety stanovena hranice 68 let.

Analytici a komentátoři spekulují, že prezident Si má dnes ve více než 200členném ústředním výboru, 25členném předsednictvu Ústředního výboru a 7členném Stálém výboru předsednictva strany absolutní podporu. Z toho se vyvozuje, že činí kroky, aby mohl pokračovat v čele KS Číny a Číny i po dalších pěti letech vládnutí.

Prezident Si na sjezdu uvedl, že KS Číny je největší politickou stranou světa. Měl pravdu. A této straně se daří udržovat v Číně stabilitu a potřebnou společenskou dynamiku. Země stále dosahuje vysokých temp hospodářského růstu, aktuálně pod sedm procent, což umožňuje trvalý růst životní úrovně 1,379 miliardy Číňanů.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Čína se během 15 až 20 následujících let stane nejsilnější ekonomickou mocností světa. Ostatně, Trumpova politika „America First“ je reakcí části vládnoucích kruhů USA právě na limitované hospodářské i politické možnosti USA ovlivňovat vývoj ve všech oblastech světa. K historické tradici Číny však nepatří a v jejím politickém uvažování není zakotven expanzionismus. Čínské ambice se omezují na vývoz zboží a kapitálu prakticky v globálním měřítku a zdá se, že právě přes ekonomické nástroje, jakými jsou ve svých důsledcích například Nová hedvábná stezka, může Čína dosáhnout strategické převahy svého vlivu nejen ve střední Asii a východní Africe, východním Středomoří, v oblasti Perského zálivu (jako odběratel ropy a zemního plynu, které Američané již z Perského zálivu dovážet nepotřebují), ale stále více také ve východní Evropě a dalších částech světa, v první řadě pak v tichomořských státech střední a jižní Ameriky, kde USA po Trumpově nástupu vyklízejí hospodářské a politické pozice.

Čína se prostě, soudě alespoň podle vyjádření vedoucích činitelů komunistické strany a státu na sjezdu, připravuje na to, že bude v příští generaci hrát ve světě mnohem silnější roli, než je tomu nyní. A k tomu byl 19. sjezd KS Číny důležitým mezistupněm.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Koudelka (Trikolora): Tajemství Michaila Gorbačova

16:14 Koudelka (Trikolora): Tajemství Michaila Gorbačova

Recenze knihy Jánose Zolcera. Nakladatelství Slovart Praha 2023, ISBN 978-80-276-0579-8, 408 stran.