Paroubek: Jak je to s deseti nemocnicemi?

17.03.2017 6:33

Babišova MfD se včera s rozkoší věnovala tématu, které může být pro ČSSD u jejích voličů tématem smrtícím. Článek pod názvem: „Ludvík chce státu vzít deset nemocnit“ se na titulní stránce shrnuje problematika, kdy ministr Ludvík prosazuje legislativu o univerzitních nemocnicích.

Paroubek: Jak je to s deseti nemocnicemi?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Díky takto přijatému zákonu by z dnešních deseti fakultních nemocnic vznikla zařízení s novou právní formou, která už nebude pod takovou kontrolou státu, jako je tomu nyní.

Pokud jde o ředitele nemocnic, byli by po pět let skoro nesesaditelní. Jen sedmičlenná rada nemocnice by je mohla sesadit, nikoli, jako je tomu nyní, ministr. Ministr zdravotnictví neodvolává ředitele velkých nemocnic zas až tak často. A když je odvolává, tak jsou pro to závažné důvody. V posledních letech si nepamatuji na to, že by bylo některé z odvolání kontroverzní a že by bylo přetřásáno na veřejnosti.

Nejde ani tak o to, že zákon o univerzitních nemocnicích, pokud vstoupí v platnost, umožní, aby se ministr Ludvík po ukončení svého vlastního ministerského angažmá vrátil do čela nemocnice a měl na dalších pět let definitivu. Jde o jiné, důležitější věci.

Samozřejmě, že zejména ČLK a její prezident upozorňují na to, že tato legislativa umožňující vznik univerzitních nemocnic, může vytvořit stav, kdy silní investoři budou skupovat univerzitní nemocnice, pokud ty se dostanou do stavu platební neschopnosti. A to je vážná věc.

Ve fakultních nemocnicích je dnes soustředěna špička českého zdravotnictví. Tím netvrdím, že v krajských či okresních nemocnicích nejsou vynikající lékaři. Ale říkám, že tito vynikající lékaři mimo fakultní nemocnice mají často holé ruce. Špičková technika a technologie je soustředěna právě zejména ve fakultních nemocnicích, které pak poskytují lidem svou péči při řešení nejzávažnějších zdravotních stavů…

Ministr za ČSSD zkratka přišel do legislativního procesu s návrhem, u kterého bude mít významná část veřejnosti oprávněné obavy, že se jedná o další pokus vyjmout z vlivu státu nemocnice v hodnotě desítek miliard korun.

V roce 2009 tehdejší ministr za ODS Julínek, proti kterému ČSSD v té době velmi intenzivně bojovala, připravil zákon o převodu fakultních nemocnic na akciové společnosti. Také jeho návrh tehdy předpokládal, v té první fázi, vznik tzv. univerzitních nemocnic. O akciovkách, které by umožnily rychlou privatizaci nemocnic ve vhodném okamžiku, se v té souvislosti začalo hovořit až vzápětí.

Nynější ministr Ludvík za ČSSD je tak spojen s návrhem, který bude významná část české veřejnosti považovat za ohrožení svého přístupu ke zdravotní péči. Jde o jednu z dalších chyb ČSSD v předvolebním období...

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Hádají se, my jednáme, domlouváme společný postup napříč Evropou

12:17 Rajchl (PRO): Hádají se, my jednáme, domlouváme společný postup napříč Evropou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k politice.