Paroubek (LEV 21): Rakousko nechce mít u svých hranic český jaderný odpad

06.11.2014 8:36

Vyjádření rakouského kancléře W. Faymanna o tom, že Rakousko odmítá akceptovat vybudování českého trvalého úložiště jaderného odpadu blízko svých hranic a využije vůči České republice všech politických i právních prostředků, aby takovému kroku zamezilo, je ukázka toho, jak k otázkám spojeným s jadernou energetikou Rakousko přistupuje a jak je na toto téma citlivé.

Paroubek (LEV 21): Rakousko nechce mít u svých hranic český jaderný odpad
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Mnohem silněji bude pochopitelně Rakousko vystupovat v případě rozhodnutí české vlády o dostavbě dvou jaderných bloků v Temelíně. Anebo obecně k rozhodnutí české vlády o rozšíření podílu jaderné energetiky v energetickém mixu. Velmi nesouhlasná reakce se dá očekávat také z Německa. Nežijeme v Evropě sami a tak, jak chceme, aby byly respektovány naše zájmy, tak budeme muset respektovat oprávněné zájmy jiných zemí.

Politické a ekonomické elity České republiky by měly začít vnímat politickou realitu, respektive naprosto převažující veřejné mínění v Německu a Rakousku a také převažující negativní postoj politických elit těchto zemí k jaderné energetice. Připomínám, že v Německu bylo po fukušimské tragédii rozhodnuto o tom, že do roku 2022 budou v této zemi odstaveny z provozu všechny jaderné elektrárny. To je, myslím, vcelku jednoznačně vyjádřený postoj… Chtělo by to si pro začátek občas přečíst německé či rakouské noviny.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Paroubek - profil

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…