Paroubek (LEV 21): Rozporuplný vývoj na Ukrajině po parlamentních volbách

01.11.2014 8:31

Obě dvě po parlamentních volbách nejsilnější strany, Blok P. Porošenka a Lidová fronta A. Jaceňuka, by měly hledat cestu ke společné dohodě, kterou by každý včetně Západu a Ruska, nemluvě pak o většině obyvatel Ukrajiny, uvítal.

Paroubek (LEV 21): Rozporuplný vývoj na Ukrajině po parlamentních volbách
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Politickou dohodu, která by mohla přinést uklidnění situace v zemi, ukončení občanské války na východě území, a ve svých důsledcích by vedla ke stabilizaci státu a národního hospodářství. Obě dvě strany ale místo takové dohody přemýšlejí, která z nich vlastně vyhrála volby a snaží se vytvářet povolební „koalice“ s bizarními partnery (Tymošenková a radikálové).

Ve smíšeném volebním systému, který Ukrajina pro parlamentní volby zvolila a který je podle mého názoru vhodný spíše pro mnohem vyspělejší země, jakou je např., Německo, kde tento systém dobře funguje, je část poslanců v jednomandátových obvodech volena většinovým systémem a část poslanců je
volena podle systému poměrného zastoupení. V celkovém součtu, jak, jak se zdá, zvítězil nakonec Blok P. Porošenka. Myslím si, že čelní političtí představitelé Západu by měli urychleně apelovat zejména na premiéra Jaceňuka, aby uznal faktické vítězství svého volebního konkurenta, aby se tak otevřela cesta k vytvoření vládní koalice postavené na spolupráci dvou v těchto parlamentních volbách nejsilnějších politických stran. Jinak Ukrajině opět hrozí opakování scénáře z let 2005–2006, kdy došlo k rozkolu mezi Tymošenkovou a Jušcenkem.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jiří Paroubek - profil

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

20:03 SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

Mohou se lidé, pracující pro online platformy, domáhat svých práv? Tuto otázku si kladou nejenom kur…