Paroubek: MF očekává nereálné, pokud jde o příjmy rozpočtu 2016

17.06.2015 4:31

Ze zatím v médiích zveřejněných fragmentů zákona o státním rozpočtu na rok 2016 se nejproblematičtější zdá být výše předpokládaných daňových příjmů státního rozpočtu na rok 2016.

Paroubek: MF očekává nereálné, pokud jde o příjmy rozpočtu 2016
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Ministerstvo financí totiž poněkud překvapivě počítá s meziročním nárůstem daňových příjmů o 6 %, což znamená nárůst z 575,1 miliardy korun na 610,7 miliard korun. To ale naprosto neodpovídá dynamice vývoje daňových příjmů za prvních pět měsíců letošního roku. Ty meziročně poklesly o více než 15 miliard korun, a tedy zhruba o 5 %.

Největší problém je shodou okolností (s výjimkou DPPO) u všech „velkých“ daní.  U spotřební daně došlo k poklesu 7,3 miliardy korun. Tento pokles se v příštím roce ale nebude projevovat, neboť je způsoben tím, že loni došlo v důsledku následného zvýšení sazeb z tabákových výrobků k předzásobení tabákovými výrobky.

Daň z příjmů fyzických osob meziročně poklesla o téměř 2 miliardy korun a je třeba říci, že v rámci této daně z příjmu její největší složka – ze závislé činnosti – vzrostla meziročně o 0,14 miliardy korun.

S ohledem na očekávané pokračující oživení hospodářství (cca 2,5 %) a očekávaný vzestup mezd je možné v příštím roce očekávat jistý meziroční nárůst výnosů z daní z příjmu jak právnických, tak fyzických osob. Je však otázkou, zda je možné očekávat nárůst výběru DPH, který se v tomto roce nedaří. A jaké by byly důvody tak senzačního obratu k lepšímu.

Finanční úřady před sebou stále tlačí z administrativního rozhodnutí zadržovanou DPH v řádech miliard. K tomuto zadržování docházelo jak v minulém, tak v tomto roce, ačkoli jde o těžko obhajitelnou praxi, ve které finanční úřady nemohou dlouho pokračovat. Tato praxe ničí menší a střední podnikatele.

Očekávat skokový nárůst výběru DPH může opravu jen fantasta. A ministerstvo financí. Totéž platí o výnosu spotřební daně.

Zdá se tedy, že ministerstvo financí zvolilo, s ohledem na meziroční růst českého HDP v příštím roce cca o 2,5 %, nereálnou výši rozpočtových příjmů na příští rok.

Jiří Paroubek

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.