Paroubek: Macron postupuje realisticky

21.07.2017 8:35

Francouzský prezident Macron oznámil, že odvolal náčelníka generálního štábu francouzské armády de Villierse, který hlavu francouzského státu kritizoval za jeho rozhodnutí zkrátit v letošním rozpočtu vojenské výdaje.

Paroubek: Macron postupuje realisticky
Foto: Archiv PL
Popisek: Jiří Paroubek ve studiu PL TV

Francouzský prezident totiž rozhodl, že uplatní škrty v letošním rozpočtu na obranu ve výši 850 milionů eur (tedy přes 22 miliard Kč). Zdá se, že Macronovi nedělá žádné velké starosti, aby garantoval model armády „nutný pro obranu Francie a Francouzů dnes i zítra“, jak o tom hovoří odstupující náčelník generálního štábu. Prostě prezident Macron se rozhodl šetřit v oblasti, kde vyhazování peněz z veřejného rozpočtu je nejviditelnější, tedy ve vojenských výdajích.

Samozřejmě francouzský prezident také ukázal pevnou ruku. Nikdo z jeho podřízených si nemůže dovolat kritizovat za exekutivní rozhodnutí, které připadá podle ústavy do kompetence jen a jen hlavě státu. Z tohoto přístupu francouzského prezidenta by si měli vzít příklad i čeští politici, kteří jinak pro Macrona tak otevřeně a často horují, jako by byl jedinou záchranou a spásou Západu.

A zejména by měli procitnout vedoucí politikové sociálně demokratičtí. Jejich voliči totiž nejsou na americkém velvyslanectví nebo ve vedení amerických a jiných zahraničních zbrojařských koncernů, ale jsou v České republice.

Představa, že se do roku 2025 prakticky zdvojnásobí současné vojenské výdaje ČR je trapná a prostě zatěžující. V dnešní ceně peněz se jedná zhruba o 45 – 50 miliard korun. Jinak řečeno, Macron ukázal všem správnou cestu.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…