Paroubek: Mezinárodní veletrh v Brně zahájil prezident Zeman

11.10.2017 9:00

Prezident Zeman zahájil Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně, který je tradiční akcí, jež ukazuje momentální technickou úroveň českého průmyslu a samozřejmě dává jistou představu také o úrovni průmyslu v jiných zemích.

Paroubek: Mezinárodní veletrh v Brně zahájil prezident Zeman
Foto: NS-LEV21
Popisek: Jiří Paroubek

Partnerskou zemí letošního veletrhu je Indie, tedy jedna z dnes nejvýznamnějších a nejrychleji rostoucích ekonomik světa. M. Zeman ve svém projevu správně hovořil o potřebě dalšího rozvoje ekonomických vztahů s Indií. Je ovšem potřeba podotknout, že obchodní výměna s Indií probíhá v posledních deseti letech velmi dobře, a to z obou stran. Prezident ve svém projevu správně upozornil na obrovský ekonomický potenciál Indie i na možnosti dalšího rozvoje vztahů. A nejednalo by se pouze o obchodní výměnu, ale zcela nepochybně také o investice indických podnikatelů v ČR i českých podnikatelů v Indii.

Tématem veletrhu je již po několikáté digitalizace a automatizace, takzvaný průmysl 4.0. O úspěšném současném vývoji české ekonomiky svědčí mimo jiné také to, že je vyprodáno prakticky všech disponibilních 40 tisíc metrů čtverečních plochy výstaviště. Celkem se na veletrhu představí 1600 firem z 32 zemí. Oborově je členění rovněž zajímavé. Více než třetina vystavených strojů náleží k důlní, hutní, slévárenské a sklářské technice. Po nich následují díly pro strojírenství a plasty, pryže a chemie pro strojírenství.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Tradiční součástí veletrhu je i sněm Svazu průmyslu i dopravy, na kterém vystoupil mimo jiné i předseda vlády B. Sobotka. Ten zdůraznil vynikající výkon českého zahraničního obchodu uvedl, že se mnohem větší měrou, nežli tomu bylo v minulosti, daří rozvíjet ekonomickou9 diplomacii, a taje k se český vývoz dostal do více nebo méně nových zemí, jako jsou Papua Nová Guinea, Kolumbie, Bolívie či Laos.

Premiér také hovořil o tom, že je nezbytné zajistit, aby Česko bylo součástí tvrdého jádra EU. To je, myslím, správný postřeh stejně jako to, že rozvoj českého průmyslu závisí nejen na vzdělanosti a dostatku pracovníků, ale čím dál více také na dopravní infrastruktuře. B. Sobotka v této souvislosti hovořil o potřebě přijetí zákona o liniových stavbách, který by měl omezit vliv některých destruktivně se chovajících organizací hájících osobní či partikulární zájmy a znemožňujících zahajování výstavby liniových staveb. Za čtyři roky vlády B. Sobotky se bohužel podařilo postavit pouze 38 kilometrů nových dálnic. Vláda narážela na problematické dědictví ve výkupech pozemků, v zajištění projektové dokumentace a obecně připravenosti staveb dálnic z doby předchozí vlády. Doufejme, že při přípravě staveb si Sobotkova vláda vedla odpovědněji nežli její předchůdkyně, vláda Nečasova…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: 65 Demokratů Jana Kasla

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…