Paroubek: Obama proti izraelským osadám

19.01.2017 16:53

Americký prezident Obama považoval v závěru svého osmiletého prezidentského mandátu za nutné se vyjádřit k problematice nelegálních izraelských osad na okupovaných palestinských územích.

Paroubek: Obama proti izraelským osadám
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Vyjádřil se tak, což je vcelku dosti logické, že nelegální izraelské osady na palestinském území jsou faktorem, který může fakticky zabránit, pokud bude izraelská vláda pokračovat v jejich rozšiřování, vytvoření Palestinského státu. Vznik Palestinského státu je přitom předpokládán na základě široké shody mezinárodního společenství, ale také například na základě smluv dojednaných mezi Izraelem a Palestinci.

Izraelská vláda pochopitelně hovoří o zárukách bezpečnosti pro Izrael. Ale ideální bezpečnostní zárukou jistě nejsou, tak jako v případě izraelských osadníků na Palestinském území, osobní střelné zbraně, které u sebe tito osadníci prakticky trvale musí nosit. Jak to správně říkal Napoleon Bonaparte: „Na bodácích se dlouho sedět nedá.“ Možná, že se na nich dá sedět desítky let, ale jednou přijde bod zlomu.

Administrativa B. Obamy, dlužno říci, kromě dobré vůle ve vztahu k Palestincům, neudělala v této věci vůbec nic. Také pro trvale obstrukční postoj vlády B. Netanjahua, ve které hrají významnou roli ultranacionalistické strany, jež otevřeně hovoří o tom, že nepřipustí vznik samostatného Palestinského státu. Stejným způsobem ostatně hovořil premiér Netanjahu před zatím posledními parlamentními volbami, i když později svůj předvolební závazek poněkud relativizoval.

Přes víkend se v Paříži uskutečnila konference pod záštitou francouzského prezidenta Hollanda, která se věnovala právě otázce vzniku samostatného Palestinského státu. A byla výrazem odhodlání mezinárodního společenství existenci takového státu prosadit. Netanjahuova vláda jde ovšem cestou politiky hotových faktů, kdy se dlouhodobě snaží změnit demografickou strukturu, tedy složení obyvatelstva, jak na západním pobřeží Jordánu, tak zejména ve východním Jeruzalémě.

Tato politika je dlouhodobá a promyšlená a o jejích důsledcích je třeba v rámci mezinárodního společenství otevřeně hovořit. Tato politika je také porušením celé řady rezolucí Valného shromáždění OSN a je také v rozporu s poslední přijatou rezolucí Rady bezpečnosti OSN…

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…