Paroubek: Těžký spánek Theresy Mayové

25.09.2018 10:23

Minulý týden navštívila britská premiérka Theresa Mayová summit Evropské unie v Salzburgu, aby lídry zemí EU přesvědčila o správnosti své vize rozvodu Velké Británie s EU.

Paroubek: Těžký spánek Theresy Mayové
Foto: Archiv PL
Popisek: Jiří Paroubek ve studiu PL TV

Jednoduše lze charakterizovat představu britské premiérky zhruba takto: Chceme dál bezcelní zónu s EU, ale pokud jde o volný pohyb peněz a kapitálu, to už si zařídíme sami a na volný pohyb osob z EU v Británii zapomeňte. Tento přístup lze charakterizovat jedině jako: Být chytrý pro sebe. Britové si chtějí vybrat to, co je pro ně nejvýhodnější a případné „výhody“ pro Evropskou unii prostě nepřipustí. I k tangu je ale potřeba dvou. Stejně tak k tomuto britskému postoji. Pokud by měl být akceptován, tak by tím hlupákem byla EU. A Britové by byli velcí chytráci, ale na úkor všech dalších dvaceti osmi států EU.

Mayová je ve velmi složité situaci. Její strana je v pohledu na brexit silně rozdělena. Část jejích poslanců chce tvrdý brexit, tedy odchod z EU bez jakékoliv dohody. To znamená, že okamžikem odchodu Británie z EU by došlo k oboustrannému zavedení dovozních cel. Nechápu, proč jsou konzervativní poslanci, kteří tvrdý brexit navrhují, tak klidní. To by mohlo velmi negativně dopadnout na britský obchod a tedy na celou britskou ekonomiku. Mayová ale nemůže kývnout ani na návrhy, které směřují k opakování referenda o setrvání Británie v EU. Podle některých průzkumů by se dnes téměř tři pětiny občanů Británie vyslovili pro setrvání v EU. A samozřejmě, že takováto kardinální změna postoje toryů - tedy umožnit opakování referenda - by je poškodila v blížících se parlamentních volbách. Vedla by ke ztrátě významné části euroskeptických hlasů. Kromě toho T. Mayová bude čelit také hrozbě rozpadu Velké Británie, pokud přežene neshodu s EU. To bude špatným signálem zejména pro občany Severního Irska, kteří si již zvykli na nestřeženou hranici se Svobodným Irskem a také pro Skoty.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Labouristé v této otázce ovšem našlapují velmi opatrně. Pro Corbyna jsou prioritou mimořádné volby a teprve na dalším místě opakování referenda o brexitu. Přitom Corbyn byl v tomto svém zdrženlivém stanovisku podporován i šéfem nejvlivnější odborové organizace v zemi. Corbyn se na již proběhlé konferenci labouristů vyjádřil, že se podřídí v této otázce vůli členů Labour party.

Za necelé dva týdny zde máme výroční kongres konzervativců. Udržet za nastalé situace jednotu strany, a to aspoň optickou, by bylo velmi obtížné i pro schopnějšího lídra než je Mayová. Pravomoc britského premiéra, pokud jde o vypsání voleb, je ovšem zcela jednoznačná. Zdá se, že Mayová by se právě k takovému řešení mohla uchýlit. A ještě do Vánoc bychom mohli mít v Británii novou Dolní sněmovnu i novou vládu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Husák byl proti Bruselu rozumný hospodář

15:14 Okamura (SPD): Husák byl proti Bruselu rozumný hospodář

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k závislosti České republiky na západních mocnostech