Paroubek: Trumpův návrat zpět do historie

30.03.2017 16:20

Prezident Donald Trump postupně ruší jedno progresivní opatření Obamovy administrativy za druhým.

Paroubek: Trumpův návrat zpět do historie
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Pokud se jedná o program zdravotního pojištění a péče, tzv. Obamacare, utrpěl prezident v Kongresu první velkou politickou blamáž. Nepodpořili jej ani všichni poslanci a jeho vlastní politické strany. A to se celá věc ještě ani nedostala do Senátu, kde je podpora pro jeho politický postup ještě menší než ve Sněmovně reprezentantů.

Donald Trump je vcelku věrný svým podnikatelským instinktům, kdy k jednomu pořádnému byznysu, který se povede, potřebuje několik projektů, které se nepovedou. Politika je ovšem trochu jiná disciplína. Trump prostě na půdě Kongresu zažil první poltickou porážku a je to porážka vysoce nepříjemná.

Včera Trump zrušil Obamův program na ochranu přírody. A řekněme si otevřeně, že ve Spojených státech nyní slaví těžaři všeho druhu. Ti, kdo těží ropu a zemní plyn nebo se zabývají ropnými břidlicemi, ale také uhlobaroni. Ti všichni budou mít z Trumpova kroku užitek. Je otázka, zda bude mít takový užitek také většina americké veřejnosti. Obávám se, že nikoli.

Trumpův pohled na věc je prostě čistě byznysový, z hlediska ziskovosti celých odvětví. Hledisko ochrany přírody a jiná hlediska humánního charakteru, jej prostě nezajímají a ignoruje je. Je těžko představitelné, že by byl takovýto přístup politika v 21. století dlouhodoběji udržitelný…

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Malý (Trikolora): Chcete v ČR chalífát?

10:14 Malý (Trikolora): Chcete v ČR chalífát?

Pro ty, kteří Trikoloru neoprávněně nálepkují, že jsme náckové, že jen strašíme migrací: V Německu j…