Pekarová Adamová (TOP 09): Pane předsedo Vondráčku, zákony mají platit bez rozdílu pro všechny

28.11.2017 17:00

Projev na 2. schůzi Poslanecké sněmovny dne 28. 11. 2017

Pekarová Adamová (TOP 09): Pane předsedo Vondráčku, zákony mají platit bez rozdílu pro všechny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

Děkuji za slovo. Vážená vládo, vážení kolegové, vážené kolegyně. Já bych chtěla z tohoto místa pogratulovat ke zvolení panu místopředsedovi Petru Fialovi. Děkuji za to, že konečně v tom třetím kole to dopadlo tímto způsobem, i když si myslím, že to tak mělo dopadnout hned v té volbě první.

Nicméně dovolte, abych jako zastupující našeho pana předsedy Kalouska, který je řádně omluven, se ještě vyjádřila k jedné věci. Když už teď máme kompletní vedení této Sněmovny, tak si myslím, že se hodí připomenout věc, která se stala o tomto víkendu a výroky, které byly pronesené naším panem předsedou, panem Vondráčkem. Myslím si, že všichni jste to zaznamenali v médiích, že jste všichni s tím asi obeznámeni, ale přece jenom pro připomenutí pro ty, kteří by nevěděli, tak v pořadu "Otázky Václava Moravce" odpovídal na dotaz, který se týkal vydání pana předsedy Babiše a pana Jaroslava Faltýnka. A musím říci, že ty výroky, které tam zazněly, byly opravdu z úst takto vysoce postaveného ústavního činitele poměrně překvapující až skandální. Já je přečtu, abyste věděli, o čem je řeč.

Šlo tedy o dotaz, zda rozhodování o vydání mandátového a imunitního výboru a této Sněmovny bude nějakým způsobem ovlivněno tím, že pan Babiš by měl být tím, který bude premiérem této země. A na to, cituji, pan Vondráček řekl: "To bude zase úplně trošku jiné rozhodování, protože tam budeme rozhodovat, co bude lepší pro tuto situaci a pro tuto zemi, protože se jedná o člověka, který bude premiérem a bude sestavovat vládu." A následně, když byl na tyto výroky dotazován ještě jinými médii, tak aby měl šanci je třeba dovysvětlit, abychom měli šanci je pochopit opravdu v kontextu, tak řekl pro rozhlas 27. listopadu: "Jelikož Andrej Babiš bude premiérem, policejní vyšetřování kauzy Čapí hnízdo by se mohlo o čtyři roky odložit."

Pan Vondráček tímto popírá základní principy právního státu, to znamená, že jeden člověk by měl být tady v tomto případě nad zákony. Zákony však mají platit bez rozdílu pro všechny. Já vás tedy žádám, pane předsedo Vondráčku, abyste tyto své výroky buďto vysvětlil, protože si myslím, že i ostatní kolegy z ostatních klubů bude zajímat vaše vysvětlení, a abyste - pokud je nevysvětlíte dostatečně - je také odvolal a omluvil se za ně, protože vy v tuto chvíli děláte z poslanců, kteří jsou tady přítomni, vlastně de facto nadlidi, a zejména pak pana Babiše, který má být budoucím premiérem. A já si myslím, že to tak není, a že imunita, kterou máme a požíváme, by v tomto směru určitě neměla být využita a on opravdu bude posuzován jako poslanec, nikoliv jenom jako premiér.

Pokud tedy jsme stále ještě v právním státě - a já doufám, že Česká republika jím opravdu je i nadále, tak si myslím, že by vaše omluva a vysvětlení těch výroků byly na místě. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…