Pekarová Adamová (TOP 09): Strana podpoří "lex Brexit"

17.01.2019 20:57

Komentář na facebookovém profilu k situaci kolem brexitu.

Pekarová Adamová (TOP 09): Strana podpoří "lex Brexit"
Foto: TOP 09
Popisek: Poslankyně TOP 09 Markéta Adamová

Současné dění kolem Velké Británie nám ukazuje, jak nebezpečné je zahrávat si s otázkou referenda o důležitých otázkách, když není vyjasněno, o čem přesně se hlasuje. Navíc v situaci, kdy na tak závažnou geopolitickou otázku stačí pouhá prostá většina hlasů.

A to na počátku všeho bylo slovo. Slovo Davida Camerona, který za cenu záchrany své politické kariéry svolil k neuváženému referendu. To bylo postavené na lžích (Nigelem Faragem slibovaných 350 miliónů liber týdně do zdravotnictví opravdu nepřišlo a nepřijde). A pak se po tomto politikovi slehla zem.

Dohodu vyjednává Theresa May, ač sama byla proti vystoupení, protože ví, že má za Británii zodpovědnost. Je to zodpovědnost za ty nezodpovědné. A můžeme si být jistí, že naprosto stejně by to dopadlo s politiky, kteří “odchod po Anglicku” slibují u nás. V tichosti a na periferii by zajišťovali pasy pro své rodiny, aby z problému vybruslili aspoň oni.

Brexit bez dohody není výhodný pro EU a už vůbec není výhodný pro Velkou Británii. Jednoznačně souhlasím, abychom poskytli Spojenému království více času k vyjednávání, ale to si musí samo ujasnit, co vlastně chce. Výhodný Brexit ovšem neexistuje, bolet bude, i když to zastánci odchodu samozřejmě opomněli zmínit. Teď jde jen o to, aby rány byly co nejmenší. Pořád je tu ale taky varianta, že by proběhlo druhé referendum (se znalostí, o čem se vlastně hlasuje) a Britové se nakonec rozhodli zůstat.

Ať už to dopadne jakkoliv, je potřeba abychom byli připraveni na všechny varianty. Dnes jsem se za TOP 09 zúčastnila schůzky na Ministerstvu vnitra k připravenému návrhu speciálního zákona, který bude řešit všechny nutné oblasti pro občany Velké Británie u nás ve chvíli odchodu VB z Unie. Britská vláda už přijala deklaraci, kterou zaručuje min. do roku 2020 přístup k občanům EU stejný jako doposud. Zákon se soustředí na veškeré potřebné oblasti, třeba i na dovoz britských léčiv nebo na uznávání kvalifikací. Mohu deklarovat, že TOP 09 podpoří "lex Brexit", neboť je to jednoznačně v zájmu českých občanů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hampl: Nechutné výmluvy docenta Tuleji na svou doktorandku

14:17 Senátor Hampl: Nechutné výmluvy docenta Tuleji na svou doktorandku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nominaci Pavla Tuleji na post ministra pro vědu.