Piráti: Populisty ve vedení Sněmovny opravdu nepotřebujeme

13.07.2014 19:00

Místopředseda Sněmovny a KDU-ČSL Jan Bartošek se v článku Šalamoun na tenkém ledě dopouští řady útoků na Českou pirátskou stranu.

Piráti: Populisty ve vedení Sněmovny opravdu nepotřebujeme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká pirátská strana - ilustrační foto

Jím uváděné argumenty bohužel svědčí o jeho základní neznalosti problematiky volebního práva, práce Nejvyššího správního soudu i Ústavního soudu a také o neochotě si alespoň přečíst veřejně dostupné informace o programu Pirátů. To jej dle našeho názoru zcela diskvalifikuje pro výkon tak významné funkce, kterou je místopředseda Sněmovny.

Chce-li někdo tvořit zákony, měl by je především znát. Pan Bartošek svůj článek začíná kritikou stížnosti Pirátů a Strany zelených na volební klauzuli při volbách do Evropského parlamentu. Konkrétně se mu nelíbí, že si stěžujeme až po volbách a ne před nimi. K tomu lze jen dodat, že jednak volební klauzuli kritizujeme dlouhodobě (a u soudu jsme si na ni stěžovali již po loňských volbách do Poslanecké sněmovny), a za druhé jsme stížnost k soudu mohli dle zákona podat až po volbách, neboť až po nich jsme byli kráceni na svých právech.

V nepřesnostech ale Bartošek pokračuje i ve zbytku článku. Např. Nejvyšší správní soud měl podle něj zároveň s tím, když předal rozhodnutí o volební klauzuli u eurovoleb Ústavnímu soudu (protože dospěl k pochybnostem, zda je klauzule v souladu s Ústavou), uvést, že není v pořádku, když Piráti prosazují program, který není v souladu se současnými zákony. Těžko říci, zda si pan Bartošek dělá legraci, nebo nechápe, že soudy mají rozhodovat o případu, který mají před sebou, a ne o věcech nesouvisejících. Navíc změna zákonů je jedna z nejdůležitějších věcí, o které politické strany (nebo alespoň Piráti) usilují.

Ani s dalším cejchováváním extremistů se pan Bartošek příliš netrefil. Německá politická strana „Die PARTEI“ je humoristické uskupení založené v roce 2004 skupinou redaktorů satirického časopisu Titanic. Úspěch této strany je nepochybně důsledkem frustrace z politiky. Hlavně ale ukazuje, že protestovat lze i s nadhledem a humornou formou a ne jen volbou ultranacionalistických nebo šovinistických stran. Panem Bartoškem zmiňované útržky jejich volebního programu tedy nejsou plánem extremistů, ale snahou upozornit na neschopnost tradičních politických stran řešit sociální a ekonomické problémy bývalého východního Německa. Podobně drtivá většina voličů Die PARTEI neusiluje o izolaci Švýcarska, ale nejspíš jen není spokojena s módou švýcarských kont a daňových úniků, která se rozšířila v řadách německé křesťanské demokracie.

Vzhledem k tomu, jak neinformovaně a agresivně pan Bartošek píše, se nemůžeme ubránit dojmu, že se pouze bojí progresivity a nových nápadů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká pirátská strana

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Alianci za nezávislost ČR nesahají ostatní politické subjekty ani po kolena

6:23 Vítová (ANS): Alianci za nezávislost ČR nesahají ostatní politické subjekty ani po kolena

AZN ČR je spojení pěti vlasteneckých stran, které mají dlouhou a odvážnou historii. Také jsou součás…