Piráti: Vedle voleb běžela referenda, konopí si legálně bude moci koupit pětina Američanů

13.11.2016 13:49

Při úterních prezidentských volbách si voliči čtyř amerických států odhlasovali také legalizaci konopí. Jedná se o Nevadu, Massachusetts, Maine a hlavně čtyřicetimilionovou Kalifornii. Zatímco dosud ve státech s legalizovaným konopím žilo 5 % obyvatel USA, nově to bude přes 20 %. Piráti tento trend vítají a doufají, že se brzy přenese i do Evropy a České republiky.

Piráti: Vedle voleb běžela referenda, konopí si legálně bude moci koupit pětina Američanů
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Česká pirátská strana, logo

Legalizaci konopí si podle průzkumů přeje většina obyvatel USA. „Američany už nebaví dlouhotrvající neúspěšná válka proti konopí, která stojí obrovské množství peněz a má velmi negativní společenské dopady, jako je třeba přeplněnost věznic lidmi, kteří nic špatného neudělali. Konopí je méně škodlivé než alkohol a nevidíme důvod, proč by měl být dospělý člověk právně postižitelný za nakládání s ním pro osobní účely. Česká republika by měla v první řadě legalizovat pěstování konopí pro osobní účely a následně se pustit do vytvoření legislativního rámce pro komerční pěstování a prodej konopí za zákonem stanovených podmínek. Jak historie ukazuje, válku proti drogám nelze vyhrát. Teď přichází čas pokusit se fenomén psychotropních látek vyřešit cestou založenou na racionální politice a ne jen na bezmyšlenkovité represi,“ shrnuje Michal Ketner, garant pirátského programového bodu Psychotropní látky.

Na federální úrovni je v USA konopí stále nelegální. Můžeme doufat, že ne na dlouho. Pokud se podaří tyto ledy prolomit, objevila by se příležitost přepsat například zastaralou Jednotnou úmluvu OSN o omamných látkách, která nelogicky řadí konopí na úroveň heroinu a kokainu. Piráti doufají, že takovou změnu budou Spojené státy iniciovat a byli bychom rádi, kdyby se k tomuto návrhu na přepsání přidala i Česká republika, popřípadě celá Evropská unie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Ostudou ČR je ministr pro evropské záležitosti Dvořák, ne nepřijetí eura

20:18 Okamura (SPD): Ostudou ČR je ministr pro evropské záležitosti Dvořák, ne nepřijetí eura

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům ministra pro evropské záležitosti Dvořáka o…