Piráti v Brně: Budeme dál zveřejňovat smlouvy městských firem

23.03.2017 11:23

Zveřejňování smluv je velmi dobrou motivací uzavírat je tak, aby byly pro městské firmy výhodné.

Piráti v Brně: Budeme dál zveřejňovat smlouvy městských firem
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Česká pirátská strana, logo

V Brně si to radní uvědomili ještě před přijetím zákona o registru smluv v poslanecké sněmovně. A už v létě 2015 se dohodli, že začnou zveřejňovat nejen smlouvy uzavřené městem, ale i smlouvy městem vlastněných obchodních společností. Vykostění zákona poslaneckou sněmovnou, provázené blamáží při hlasování a zapomínání vlastního programu, na této skutečnosti nic nezměnilo.

Jiří Ulip (Piráti), který byl v roce 2015 členem Rady města Brna, vzpomíná: “I když jsme se na transparentním přístupu k městským firmám shodli už při sepisování koaliční smlouvy, vyžádalo si převedení myšlenky do praxe poměrně komplexní debatu” a dodává: “jsem rád, že i díky této iniciativě byly městské obchodní společnosti na registr smluv velmi dobře připravené a můžeme se nyní pochlubit veřejnými smlouvami za čtyři miliardy.” Původní brněnský návrh počítal pouze se společnostmi, kde má Brno 100% vlastnický podíl. Po přijetí zákona o registru smluv se však připojily i Brněnské vodárny a kanalizace, a.s. a rychle se se smlouvami za 600 milionů staly jedním z nejvýznamnějších přispěvatelů.

Vzhledem k množství smluv, které brněnské obchodní společnosti zveřejňují, se argumentace o poškození obchodních zájmů firem jeví jako neopodstatněná. To dokládá i fakt, že všechny městské společnosti i přes zveřejnění smluv zvyšují svoji ekonomickou kondici. “Už současné znění zákona o registru smluv připouští řadu výjimek, díky kterým firmy nemusí zveřejňovat například části smlouvy, které obsahují obchodní tajemství, nebo celkovou hodnotu zakázky, což jsou i pro obchodní korporace dostatečné obranné prostředky. Občané však mají nezpochybnitelné právo vědět, jak a s kým firmy ve veřejném vlastnictví obchodují,” komentuje situaci současný brněnský radní Tomáš Koláčný. Že zveřejňování smluv není problém, potvrzuje i člen představenstva Dopravního podniku města Brna Ivo Vašíček: “Byli jsme na zveřejňování připraveni ještě dříve, než přišel požadavek v podobě zákonu o registru smluv”.

Věříme, že senátoři upřednostní zdravý rozum před lobbistickými tlaky a postaví se proti vykostění registru, kterého se dopustili poslanci. Jestliže jen v Brně mají díky registru smluv občané přehled a kontrolu nad 4 miliardami korun z městských firem, v celé České republice to činí několik desítek, možná stovek miliard korun z veřejných financí. Přijetím “vykostěného” registru by se tyto miliardy ocitly mimo dohled veřejnosti. Česká republika by se tak v oblasti kontroly veřejných financí vzdálila západním zemím o řadu let zpět.

Kompletní přehled všech smluv městských firem je k dispozici zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): My že podněcujeme protiukrajinské nálady? Tím, že chceme mír?

6:16 Mašek (ANO): My že podněcujeme protiukrajinské nálady? Tím, že chceme mír?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům prezidenta Pavla.