Premiér Babiš: Pro ČR je Indie jedním ze strategických obchodních partnerů v Asii

08.09.2018 9:17

V pátek 7. září 2018 se předseda vlády Andrej Babiš setkal s prezidentem Indické republiky Ramem Nathem Kovindem. Společně jednali o posílení vzájemné hospodářské spolupráce, o otázkách v oblasti obrany a bezpečnosti nebo o vztazích mezi Indií a EU v souvislosti s podporou dohody o volném obchodu. Pro ČR je Indie jedním z nejvýznamnějších a strategických obchodních partnerů v Asii.

Premiér Babiš: Pro ČR je Indie jedním ze strategických obchodních partnerů v Asii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Premiér Babiš hovořil s indickým prezidentem o možnostech posílení ekonomické spolupráce České republiky a Indie a zároveň podpořil snahu o její posílení v rámci vztahů Indie s Evropskou unií. Vyzdvihl důležitost uzavření Dohody o volném obchodu mezi EU a Indií, která je klíčová pro vzájemné investice mezi jednotlivými členskými státy Unie a Indií.

V souvislosti s vyjednáváním této dohody hovořil český premiér s prezidentem Indie rovněž o současném trendu zavádění protekcionistických opatření v mezinárodním obchodě, které negativně ovlivňují nejen mezinárodní výměnu zboží, ale také zahraniční investice. Pro ČR je Indie důležitým obchodním partnerem zvláště v oblasti automobilového a těžkého průmyslu. Mezi nejvýznamnější české investice v Indii patří například Škoda Auto, Bonatrans, Technicoat, Tatra, Škoda Power, Vítkovice Machinery Group a další.

Dalším tématem setkání byla spolupráce v oblasti obrany a bezpečnosti. České firmy obchodují s indickými společnostmi v různých průmyslových odvětvích (např. výroba těžkých nákladních automobilů, vojenské techniky a materiálu). Indie je pro ČR také významným partnerem v oblasti jaderné energie. Předmětem jednání bylo i posílení cestovního ruchu mezi oběma zeměmi a možnost přímého leteckého spojení mezi Prahou a Dillí.

Prezident Indické republiky Ram Nath Kovind přijel do ČR na pozvání prezidenta Miloše Zemana. Jedná se o státní návštěvu nejvyššího představitelem Indie v ČR po více než dvaceti letech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Bez války by Fialova vláda přišla o poslední téma

10:14 Schillerová (ANO): Bez války by Fialova vláda přišla o poslední téma

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k antikampani koalice SPOLU.