Premiér Sobotka: Státní rozpočet skončil v říjnu přebytkem, ekonomika dál těží z prorůstových opatření naší vlády

01.11.2017 17:58

Podle dnes zveřejněné zprávy Ministerstva financí skončilo hospodaření státního rozpočtu v říjnu přebytkem 26,5 miliardy korun, což je nejlepší výsledek v letošním roce. V meziročním porovnání vzrostly daňové příjmy včetně pojistného na sociální zabezpečení o 7,3 procenta, což o 3,4 procentního bodu překonalo i očekávání růstu daňových příjmů zakotvené v rozpočtu na letošní rok v porovnání s rokem 2016.

Premiér Sobotka: Státní rozpočet skončil v říjnu přebytkem, ekonomika dál těží z prorůstových opatření naší vlády
Foto: Daniela Černá
Popisek: Bývalý premiér Bohuslav Sobotka

O téměř 10 procent vzrostly příjmy z DPH, o bezmála 13 procent stouply vybrané daně z příjmů fyzických osob, o 3,2 procenta více zaplatily na daních i firmy. Česká ekonomika evidentně dál těží z prorůstových opatření zavedených naší vládou. Na rozdíl od politiky škrtů předchozích vlád naše hospodářská politika přinesla zemi obnovení ekonomického růstu, lidem nová pracovní místa a vyšší odměňování. Dobré plnění státního rozpočtu je také výsledkem našich opatření v boji se šedou ekonomikou, opatření na zlepšení výběru daní a narovnávání podmínek hospodářské soutěže.

Naše vláda po celou dobu mandátu snižovala schodek státního rozpočtu a dosahovala lepších výsledků než plánovaných. Z deficitu 78 mld. Kč v roce 2014 jsme dostali rozpočet v roce 2016 do přebytku 62 mld. Kč. Plánovaný schodek jsme od roku 2014 snížili o 62 mld. Kč ze 112 mld. v roce 2014 na 50 mld. Kč plánovaných pro rok 2018. I letošní data napovídají, že státní rozpočet skončí lepším výsledkem, než jsme předpokládali.

Odpovědný přístup k plnění státního rozpočtu jsme prosazovali i ve snižování státního dluhu. Ten za první tři čtvrtletí letošního roku poklesl o 3,3 mld. Kč, a dosáhl tak výše 1 610,1 mld. Kč, což představuje nejnižší výši dluhu od roku 2011. V relativním vyjádření ve vztahu k HDP došlo k poklesu na úroveň 32,6 %, což je o 8,5 procentního bodu méně než ke konci roku 2013, přičemž se jedná o nejnižší hodnotu relativního zadlužení od roku 2009.

Jsem rád, že z dobrých ekonomických a rozpočtových výsledků naší vlády těží i naši občané, jejichž životní úroveň díky růstu mezd roste. Je to spravedlivé a ekonomicky potřebné pro další udržitelný rozvoj ekonomiky. V tomto pozitivním trendu jsme nastavili i návrh státního rozpočtu na rok 2018, který jsme už předložili i nové Poslanecké sněmovně. I když se po volbách složení dolní komory parlamentu hodně proměnilo, věřím, že poslanci rozpočet co nejdříve podpoří.

Bohuslav Sobotka
předseda vlády ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…