Přikryl (ČSSD): Legislativce ministerstva spravedlnosti 168 letá historie družstev nezajímá

27.01.2017 6:37

Pokud by šlo jen o tradici tak by to byla jen neznalost. Ale ono jde také o jistoty více než šesti set tisíc rodin žijících v družstevních bytech, téměř 2 miliony občanů, kteří netuší, že toto ministerstvo ohrožuje jejich jistoty.

Přikryl (ČSSD): Legislativce ministerstva spravedlnosti 168 letá historie družstev nezajímá
Foto: ivanprikryl.cz
Popisek: Ivan Přikryl

Připravuje se novela zákona o obchodních korporacích. Tým ministerských legislativců nejen že v ní neřeší nedostatky stávající právní úpravy, pasti, které přinesla nová civilní legislativa například rizikem likvidace družstva soudem, pokud dosud družstva nezměnila stanovy, na což „prozíravý zákonodárce“ stanovil kvorum přítomnosti 100 % členů, ale připravuje novelu přinášející další a zdaleka větší rizika.

Mladí právníci ministerstva asi nic netuší o specifikách družstev ve světě. Téměř miliarda obyvatel planety nalezla v družstvech dostupnou službu, jistotu, prospěch, například 120 milionů Američanů má důvod být jejich členem, protože jejich smyslem není podnikání ale služba prospěch svých členů. U nás vznikala první družstva okolo roku 1849.

Ve světě je tomu jinak. Pan prezident USA Donald Trump chválil nedávno tuto formu svépomoci v Severní Karolíně, kde si lidé založili družstvo které, zřídilo solární elektrárnu ne pro „fotovoltaické magnáty“ ale proto, že kontrolují její hospodaření a mají levnou elektřinu. Přijedete-li do Bostonu a navštívíte Harvardskou univerzitu naleznete snadno družstvo studentů, ve kterém dostanou levně vše co potřebují - sešity, oblečení. Turistům za tržní cenu, členům za režii se slevou. To jen například. Družstva ctí světově jistá pravidla, které formulují jako „družstevní principy“ a OSN doporučuje každé dva roky vládám členských států, aby to respektovala a nové právní úpravy s družstvy konzultovala. Základem jsou stanovy obsahující vnitřní pravidla bez diktátu státu. Ministerstvo spravedlnosti ČR na to nehledí.

Proto nyní ministerští úředníci družstva ignorují, „jděte k čertu s tradicí, hodnotami, principy, demokracií“ říkají off rekord zástupcům družstevních svazů. Jste obchodní korporace jako každá jiná, my vám určíme právní režim a dost. Externí experti ministerstva, mnohdy ctihodní soudci řešící ojedinělé kauzy 5ti- 10ti případů neshod v domě, třeba při plánování oprav, hned nařizují stoprocentní shodu členů při rozhodování což je v praxi nemožné. Novou konstrukcí vypořádacích podílů způsobí, že v ekonomicky slabších regionech záhy upadne družstvo do insolvence a lidé mohou přijít o své byty. Tak je to vážně. Víc než si myslíte.

Členové to zatím netuší. Nebrání se, a odborníci družstevních svazů nevycházejí z úžasu. Zastává se jich snad jen Úřad vlády a přímo premiér Sobotka, ale zatím marně, ministerská mašinerie rozpory nebere a doposud trvá na svém.

A tak nezbývá než veřejný apel na členy, Necháte si to líbit? Opět chceme být raritou v Evropě, ve světě? Umíme ochránit práva minorit, i dnes se může přehlasovaný člen družstva obrátit na soud má –li pocit, že ostatní porušili zákon, stanovy.

Pracuji v družstevnictví celý život, i v mezinárodním měřítku, znám nejen Evropské modely a tvrdím, že jsme dost raritou. Připadám si jako v africkém rozvojovém státě s nedemokratickým režimem, kam jsem před lety jezdil s kolegy pomáhat při tvorbě družstevní legislativy. Teď abych volal Mezinárodní družstevní svaz na pomoc k nám? Asi napíšu panu prezidentu USA, aby nám pomohl, a poslal experty, kteří objasní význam družstev u nich. Mimochodem je to doména republikánů i demokratů. Oni totiž ctí družstva a vítají jejich roli. Nejen oni, celý moderní svět. Jen doma není nikdo prorokem, že. Tak volám SOS. A vzkazuji členům – nenechte si to líbit!

Psáno pro blog.idnes.cz

JUDr. Ivan Přikryl

  • SOCDEM
  • bývalý náměstek na MMR, šéf Úřadu vlády, člen exekutivy ICA.
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Bez války by Fialova vláda přišla o poslední téma

10:14 Schillerová (ANO): Bez války by Fialova vláda přišla o poslední téma

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k antikampani koalice SPOLU.