Prim (Piráti): Pohyb psů ve městě a jejich socializace

16.09.2014 11:46

Jako chovatel, který měl možnost vychovávat psa ve městě, kde nebyl pohyb psů omezen žádnou vyhláškou, ale pouze v některých parcích provozním řádem, vnímám poděbradskou vyhlášku o pohybu psů ve městě jako zcela kontraproduktivní.

Prim (Piráti): Pohyb psů ve městě a jejich socializace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká pirátská strana - ilustrační foto

Vždy jsem byl zvyklý, že když se potkám s jiným pejskařem, pozdravíme se, necháme naše psy očichat, pohrát a nijak jim nebráníme v jejich přirozeném chování.

Ovšem v Poděbradech si o takové idylce nyní mohu nechat jen zdát. Většina pejskařů si drží svého psa na vodítku (jak káže vyhláška), a hlavně ho nepustí k jinému psovi. Často dostanu i spršku nadávek ve smyslu: "Ať ten tvůj čokl neočuchává mého mazlíčka!" - mám vychovaného a klidného JackRussell Teriére. Psi pak nemají přirozený kontakt se svým druhem, který potřebují, aby se socializovali a naučili se psímu chování. V důsledku toho se stávají psi vystrašení, stresovaní a často i agresivní vůči ostatním psům nebo lidem. Je třeba si uvědomit, že pes je tvor společenský a jen člověk mu jako partner nestačí. Stejně jako se člověk musí odmala setkávat s jinými lidmi, tak pes se musí setkávat a komunikovat s jinými psy.

Situace je nyní taková, že samotné zrušení vyhlášky by v podstatě nic nevyřešilo. Proto  zpočátku vybudujeme na vhodných místech ve městě psí hřiště, kde se (snad) začnou pejskaři setkávat a zvyknou si na to, že je normální se potkat, nechat pejsky "pozdravit" - očuchat, pohrát, a není třeba přecházet na druhou stranu ulice. Zároveň připravíme osvětovou kampaň o správné socializaci psů a jejich výchově pro soužití ve společnosti. Věřím, že se nám povede do konce volebního období napravit stávající stav tak, abychom vyhlášku buď úplně zrušili či aby pouze vymezovala místa, kde je pohyb psů na volno nevhodný, jako je třeba centrální lázeňský park.

Daniel Prim

  • Piráti
  • Jednu výhodu ta politika má... Během chvilky poznáš sv*ni...
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: piratskenoviny.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…