Prouza (ČSSD): Přibývá čínských turistů, rychle roste počet vydaných víz

14.08.2016 13:15

Jednou z priorit vládní politiky vůči Číně je podpora turistického ruchu. Zatímco v roce 2014 neexistovalo jediné přímé letecké spojení s Čínou, nyní máme již tři. Počet čínských turistů vzrostl o 60 procent, počet vydaných víz dokonce trojnásobně.

Prouza (ČSSD): Přibývá čínských turistů, rychle roste počet vydaných víz
Foto: vlada.cz
Popisek: Státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza

Turistický ruch tvoří významnou část české ekonomiky a vytváří pracovní místa i tam, kde je jiných příležitostí málo. I proto je podpora turistické výměny od počátku jednou z priorit nové politiky české vlády vůči Číně. A jak je vidět na čerstvých statistikách, daří se nám velmi dobře.

Velmi rychle roste počet čínských turistů v ČR. V prvním pololetí roku 2014 naši zemi navštívilo 81 469 turistů z ČLR, v letošním prvním pololetí to bylo již 135 335 čínských turistů, tedy o 60 procent více než před dvěma lety. Poprvé tak počet turistů z ČLR překonal počet turistů z Ruska a vedle klasických turistických cest postupně roste i lázeňská turistika. Podle údajů Českého statistického úřadu jsou tak Číňané již na šestém místě mezi zeměmi, odkud přijíždějí turisté do ČR a po Spojených státech jsou druhou nejvýznamnější zemí mimo Evropskou unii. V minulém roce u nás dokonce Číňané poprvé utratili nejvíc ze zahraničních návštěvníků ze zemí mimo Evropskou unii.

turiste

K nárůstu počtu turistů přispívají i nová letecká spojení. Loni bylo jako první otevřeno přímé letecké spojení Praha-Peking společnosti Hainan Airlines, letos 23. června zahájila na trase Praha-Šanghaj provoz společnost China Eastern (součást letecké aliance Skyteam stejně jako ČSA) a od 12. srpna létá i nová pravidelná linka společnosti Sichuan Airlines z Prahy do Chengdu, hlavního města provincie Sečuán.

Větší zájem čínských turistů i byznysmenů ukazuje i počet vydaných víz. Zatímco v prvním pololetí roku 2014 české velvyslanectví v Pekingu a konzuláty v Šanghaji a Hongkongu vydaly pouhých 7 987 krátkodobých víz, v letošním prvním pololetí české úřady – rozšířené o konzulát v hlavním městě provincie Sečuán Chengdu – vydaly již 22 792 víz, tedy téměř trojnásobně více než před dvěma lety.

viza

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Pak odešli. Neevakuovali fakultu, ale prostě odešli. Proč?

12:16 Šlachta (Přísaha): Pak odešli. Neevakuovali fakultu, ale prostě odešli. Proč?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke střelbě na FF UK.