Putnová (TOP 09): Maturita je jako počasí. Každý rok je jiná

27.08.2015 13:56

Září je přesně ta doba, kdy budou neúspěšní maturanti opakovat zkoušky. A taky dobrý čas si říct, jak se naše maturity mění.

Putnová (TOP 09): Maturita je jako počasí. Každý rok je jiná
Foto: top09.cz
Popisek: Poslankyně TOP 09 Anna Putnová

Taky máte pocit, že úplně stejně jako počasí? Když se v roce 2004 uzákonila jednotná podoba společné části maturity, měla povinně obsahovat tři předměty. Kromě češtiny a cizího jazyka také matematiku. Zavedení takové maturity sněmovna dvakrát odložila, a tak jsme první celostátní maturanty měli až v roce 2011. Ovšem povinně pouze ze dvou předmětů. I s tímto ústupkem to bylo přelomové rozhodnutí.

Během pěti let se vystřídalo pět ministrů a měnila se také podoba maturit. Kdo si ještě vzpomene na to, že v roce 2011 ústní zkoušky předcházely písemným? Studenti měli možnost vybrat si ze dvou volitelných úrovní testů. Pamatujete na logistické manévry, které doprovázely jejich přepravu? Přes všechnu počáteční nejistotu a tápání to byl krok správným směrem. Od té doby sice jdeme ve šlépějích jednotné zkoušky, ale ta je každý rok jiná.

Stížnosti na nejednotné hodnocení slohu externími hodnotiteli v roce 2012 si vynutily návrat k hodnocení místními pedagogy. Matematické vody rozvířily ve stejném roce testy z náročnější matematiky, respektive jejich úroveň, která byla považována za neúměrnou. Výsledky se tzv. harmonizovaly, takže původně z 16,8 procenta neúspěšných žáků jich nakonec zůstalo jenom 2,8 procenta.

A letos se dovídáme, že studenti odmaturovali nejhůře od roku 2011, tedy v celém novém maturitním seriálu. V jarním termínu neuspěla téměř čtvrtina z nich. Pohoršili se v češtině, protože nezvládli otevřené otázky. Ty v minulých letech zařazeny nebyly. Otevřené otázky z češtiny mají smysl, jenom si nejsem jistá, zda má význam porovnávat výsledky, když se proměňuje zkouška a změnili se i hodnotitelé slohu.

Přestože se na jednotnou maturitní zkoušku celý systém regionálního školství připravuje více než 11 let, vypadá to, že se učíme systémem pokus-omyl. Je jednotná maturita z roku 2011 lepší než ta z roku 2015? Nebo naopak? Je stejná, i když jiná? Z právního pohledu má jistě stejnou váhu. Pohled rodičů i studentů, především těch, které maturita čeká, je ale mnohem rozpačitější. S obavou hledí na budoucí školní rok a obávají se nepříjemných překvapení. Navíc v neúspěšných maturantech roste pocit nespravedlnosti a křivdy. „Kdybych maturoval loni…,“ říkají s povzdechem. Jistě nikdo z nás nechce, aby studenti vstupovali do dospělosti s pocitem trpkosti.

Bylo by snadné říct, že odpovědnost nese Cermat, který testy a organizaci jednotné zkoušky zajišťuje. Není tomu ale tak, protože Cermat plní jen zadání ministerstva školství. Dokonce i poslanci se na podobě maturit podílejí jen okrajově, a to základním legislativním rámcem. Odpovědnost za maturity je přímou odpovědností ministra školství a vedení ministerstva. V Česku se maturuje „podle vyhlášky“, podzákonné normy, která konkretizuje podobu maturity. Ministerstvo školství vydává s předstihem také katalog požadavků, které určují obsah i formu testování, například zařazení již zmíněných otevřených otázek do testů.

Reputaci našeho školství i budoucím maturantům by prospěly především stabilita a předvídatelnost zkoušky. Maturitní kutilství a nové pohledy každého dalšího ministra situaci jenom znepřehledňují. Vraťme se k původní ideji, požadujme tři povinné předměty společné části (v reálu to znamená povinnou matematiku) a nepřekvapujme studenty i učitele dalšími změnami.
Pokud by se toto povedlo paní ministryni školství, byla by to její osobní maturita z vedení resortu.

Anna Putnová, poslankyně a expertka TOP 09 pro vzdělání, vědu a výzkum

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Pak odešli. Neevakuovali fakultu, ale prostě odešli. Proč?

12:16 Šlachta (Přísaha): Pak odešli. Neevakuovali fakultu, ale prostě odešli. Proč?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke střelbě na FF UK.