Rozvoral (SPD): Přímá demokracie a politický systém a ekonomika v České republice

25.08.2017 11:28

Abychom řádně pochopili systém přímé demokracie, který již řadu let reprezentativně funguje ve Švýcarsku, je potřeba se s ním postupně seznámit. Po omezení týkající se zákonodárství v ČR následuje politický systém a ekonomika v ČR.

Rozvoral (SPD): Přímá demokracie a politický systém a ekonomika v České republice
Foto: archiv
Popisek: Radek Rozvoral, SPD

Česká republika je parlamentní pluralitní demokracií. Nejvýznamnější postavení ve státě má Parlament České republiky, který má zákonodárnou pravomoc a který se skládá ze dvou komor – Poslanecké sněmovny, která má 200 členů, a Senátu, který má 81 členů. Mezi hlavní a největší politické strany patří ANO 2011 (ANO), Česká strana sociálně demokratická (ČSSD), Komunistická strana Čech a Moravy (KSČM), Občanská demokratická strana (ODS), Křesťanská a demokratická unie – Československá strana lidová (KDU-ČSL), Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (SPD) a TOP 09.

Moc výkonná je rozdělena mezi vládu a prezidenta, který byl v roce 2013 poprvé volen přímo občany republiky. Prvním prezidentem České republiky byl Václav Havel, který byl prvním neformálním lídrem Občanského fóra (OF), jež koordinovalo přechod v roce 1989 a 1990 k demokracii. Druhým prezidentem byl zvolen Václav Klaus a třetím přímo občany Miloš Zeman.

Česká republika se po sametové revoluci transformovala do státu s tržní ekonomikou. Prvotní problémy s přechodem ke kapitalismu provázely finanční podvody, tunelování firem a bank a nezvládnutelná kupónová privatizace. V dnešní době se ekonomický systém již stabilizoval a Česká republika je exportním hospodářstvím. Mezi nejznámější výrobky patří automobily značky Škoda, český křišťál, české pivo a další alkoholické likéry (např. Becherovka).

Přímá demokracie je velké téma a žít se s ní budeme muset chtě nechtě naučit, jak u nás, tak v celé Evropě, jelikož ona jediná je východiskem z politicko-bruselské krize. Je jedním z nejdůležitějších politických témat, které prosazuje hnutí Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (SPD), jelikož dává možnost všem občanům vyjádřit svou vůli nad jakoukoli otázkou, přímo volit a odvolávat politiky a zaručuje vymahatelnou odpovědnost politiků či soudců. Tím se z ní stává nejspravedlivější a nejdemokratičtější politický systém.

Zdroj politický systém a ekonomika v České republice: FDFA Presence Switzerland

Převzato z profilu.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Ostudou ČR je ministr pro evropské záležitosti Dvořák, ne nepřijetí eura

20:18 Okamura (SPD): Ostudou ČR je ministr pro evropské záležitosti Dvořák, ne nepřijetí eura

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům ministra pro evropské záležitosti Dvořáka o…