Rozvoral (Úsvit): Zastoupení něžného pohlaví na kandidátkách Úsvitu

29.09.2014 11:20

Dočetl jsem se, že zastoupení žen v komunální politice po volbách mírně vzroste. Ve volbách do zastupitelstev měst a obcí prý totiž kandiduje historicky nejvýše žen – celých 32,23%.

Rozvoral (Úsvit): Zastoupení něžného pohlaví na kandidátkách Úsvitu
Foto: RadekRozvoral.cz
Popisek: Radek Rozvoral

Podle analýzy kandidátních listin, kterou představila nezisková organizace Fórum 50%, usilující o vyvážené zastoupení žen a mužů v politice vyslali do voleb největší podíl žen v Karviné – 38,5% a nejmenší naopak v Karlových Varech – 27,4%.

Jelikož mě zajímalo, jak jsme na tom s ženami na kandidátkách my v Úsvitu, dal jsem si tu práci a spočítal to. Jaké pro mě bylo milé překvapení, když jsem zjistil, že ze všech 101 kandidátek, které představitelé Úsvitu na úřadech zaregistrovali, je podíl žen 37,61%, což je o více než 5% toho co bylo spočítáno celorepublikově.

Vzhledem k tomu, že jsem koordinátorem pro komunální volby ve středních Čechách, nemohl jsem opomenout spočítat naše ženy na kandidátkách i zde. No a světe div se. Na deseti kandidátních listinách, které jsme na úřady předložili, se nachází skoro celá polovina zástupkyň něžného pohlaví. Celkem činí podíl žen na kandidátkách ve Středočeském kraji 43,57%.

Nevím sice jistě, zda by to neziskovku Fórum 50% zajímalo, jelikož hnutí Úsvit přímé demokracie bývá kromě pomluv skoro všemi médii přehlíženo, o čemž jsme se mimochodem přesvědčili i minulou sobotu na ideové konferenci, o které toho v médiích mnoho nezaznělo, ale mě toto zjištění o zastoupení žen na kandidátkách Úsvitu mile překvapilo a potěšilo. 

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Rozvoral - profil

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.