Rudolf Cogan: Modernizace nemocnice v Náchodě? Nejde to

31.05.2016 7:35

Proč se nepodařila modernizace nemocnice v Náchodě? Těžký úkol, skládající se z kroků: projektování, zajištění peněz, soutěžení, výstavba a zprovoznění.

Rudolf Cogan: Modernizace nemocnice v Náchodě? Nejde to
Foto: STAN
Popisek: Rudolf Cogan

Předpokládaná cena, cca 1 miliarda, je přijatelným způsobem zajištěna – kraj není nijak vážně zadlužen a tuto akci si dovolit může. Škoda, že jsme zmeškali období krize 2010 - 2012, firmy se prali o zakázky. Teď v době konjunktury lze čekat cenu o 20 – 30 % vyšší. Možná bylo vhodnější stavbu rozdělit do etap a získat tak i zkušenosti.

Projekt máme. Ovšem je napadán jako vadný, a tak se rada kraje podle něj bojí dosoutěžit. Chce to odvahu – v projektu se vždy něco chybného „najde“. A hlavní problémy se odhalí teprve, až se kopne!

Soutěž na dodavatele stavby zásadně komplikuje šílený tzv. protikorupční zákon o zadávání veřejných zakázek, vnucený Evropskou unii. Zákon předpokládá, že všichni politici jsou zloději. Přináší zvýšení nákladů, pánem výstavby dnes není ve finále kraj, ale zhotovitel, ten si diktuje.   

Každý starosta, hejtman musí být připraven na řadu kontrol, udání, stížností a policejních vyšetřování. Větší stavba už není technický problém, nýbrž právní a politický.

Nynější politické vedení nemá zkušenosti se stavbou takového rozsahu. Ale kdo má? Letos rozhodnou voliči. Jak lidé obsadí zastupitelstvo?

Obávám se ale, že nás čekají další 4 roky utrpení, ať vyhraje volby kdokoli.

Autor je advokát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

20:03 SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

Mohou se lidé, pracující pro online platformy, domáhat svých práv? Tuto otázku si kladou nejenom kur…