SZ: Prolomení limitů bude mít fatální dopad na zdraví obyvatel

15.02.2015 18:09

Strana zelených v Ústeckém kraji iniciovala sepsání otevřeného dopisu primátorovi Mostu Janu Paparegovi, ve kterém ho upozorňuje na závažné dopady těžby uhlí na zdraví obyvatel. Pod dopis se podepsalo již 37 lékařů z Mostecka.

SZ: Prolomení limitů bude mít fatální dopad na zdraví obyvatel
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

„Ústecký kraj je velmi postiženou oblastí z hlediska exhalací a celkovým znečištěním životního prostředí, což se projevuje na zdravotním stavu obyvatelstva, které má v rámci ČR největší výskyt nádorových onemocnění všech orgánů, největší úmrtnost, potratovost, četnost respiračních infektů přecházejících do chronicity, četnost genetických aberací a různých mutací u dorůstající populace,“ říká mostecký lékař a člen SZ Petr Končel, který dopis sestavil.

Dopis se odkazuje mimo jiné na studie zpracované Centrem pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy v Praze a Komisí pro životní prostředí Akademie věd ČR.

„Jako lékaři se proto musíme zásadně vymezit proti dalšímu devastování životního prostředí na podkladě prolomení těžebních limitů, které prosazují „uhlobaroni“ ve spolupráci s lobbisty a odbory, protože další rozšířenou těžbou a spálením uhlí bude pokračovat genocida obyvatel Ústeckého kraje a hlavně obyvatel okresu Most, kterého se těžební limity nejvíce dotýkají,“ píše se dále v dopise.

Zájmem Strany zelených není boj se zastánci prolomení limitů, naopak chce navázat dialog a najít ideální řešení, jak celému Mostecku pomoci ze současné situace. „Na jednání zastupitelstva města Most jsem primátora vyzval, abychom šli společně hledat cesty jak našemu městu a regionu pomoci k pestrosti a vyváženosti. Je třeba přinášet inovace a nebát se nových výzev,“ říká k tomu člen krajské rady Zelených Jan Hrubeš.

„5. únor je dnem, kdy lidé po celé republice vyjadřují v rámci akce ‚Limity jsme my‘ solidaritu s naším regionem postiženým těžbou. Velmi si této podpory vážíme a děkujeme za povzbudivý vzkaz. Doufejme, že jej co nejdříve pochopí i vláda naší republiky,“ dodává krajský předseda SZ Jiří Škoda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

18:05 Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k významu vlastního bydlení jako zajištění nezávislos…