Šarapatka (Úsvit): Návrh ministra Chovance na referendum o imigrantech

02.12.2014 19:59

Přijetí nebo nepřijetí uprchlíků ze Sýrie by určitě nemělo být předmětem referenda. Bylo by to zcela nesystémové. V referendu by mohli občané rozhodovat například o tom, jaká bude do budoucna česká imigrační politika.

Šarapatka (Úsvit): Návrh ministra Chovance na referendum o imigrantech
Foto: Úsvit přímé demokracie
Popisek: Ing. Mgr. Milan Šarapatka PhD.

V tomto případě se mi ale vkrádá do hlavy podezření, že naše vláda již na přijetí syrských uprchlíků Bruselu prakticky kývla a nyní navržené referendum, že má sloužit jenom k ospravedlnění tohoto devótního přístupu. Nebo chce vláda získat vůči Bruselu alibi, kdyby předchozí slib nesplnila.

Co se týká přijímání imigrantů jako takových, je Česká republika součástí Evropy a přílivu imigrantů se do budoucnosti jistě nevyhne. Znamená to však se na tuto vlnu řádně připravit, abychom se vyhnuli katastrofickému scénáři, který již delší dobu probíhá v západní Evropě. Mluvím o nenávisti mezi částí emigrantů a jejich potomků a většinovou populací, růstem násilí vzájemném nepochopení atd.

Ministr Chovanec hovořil sice o obezřetnosti při přijímání imigrantů, o připravenosti ČR přijmout několik stovek azylantů a o možném riziku, že s imigranty z krizových zemí do ČR mohou přijít i islámští extremisté. Toto riziko já osobně nevidím jako zásadní. V ČR neexistuje významnější islámská komunita, tudíž by se neměli kde schovat a koho ovlivňovat.

Na druhou stranu pan ministr vůbec nezmínil daleko větší riziko, kterým je možný vznik zásadního antagonismu ve společnosti. Češi dosud neměli ve větší míře možnost se naučit žít s občany ze vzdálených zemích (s výjimkou Vietnamců), neboť nemáme ani koloniální minulost ani jsme nebyli účastníky evropského hospodářského zázraku z 60. let. Nemáme tedy se soužitím s imigranty žádnou zkušenost.

A my zde nehovoříme o stovkách imigrantů (na které jsme údajně připraveni), ale o tisících nebo dokonce desetitisících.

Vláda by proto měla urychleně připravit koncepci aktivní  imigrační politiky ČR , včetně jejích nástrojů, která bude počítat s počtem přistěhovalců , možná o několik řádů vyšším. Její součástí by měla být, kromě jiného, rozsáhlá cílená  kampaň, s cílem ovlivnit veřejnost ve prospěch imigrantů. Součástí takové koncepce by současně měla být aktivní orientace na imigraci konkrétních skupin lidí z konkrétních zemí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): V novele o návykových látkách je schován fakt o hygienách. Nepřípustné

20:01 Mašek (ANO): V novele o návykových látkách je schován fakt o hygienách. Nepřípustné

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…