Schubert (Nezávislí): Lidé Armádu spásy a další ghetto v Bohumíně nechtějí

01.10.2015 17:11

Dne 30. 09. 2015 se v Bohumíně, městská část Pudlov uskutečnilo setkání vedení města, zástupců městské policie a taká Armády spásy (AS), s místními obyvateli.

Schubert (Nezávislí): Lidé Armádu spásy a další ghetto v Bohumíně nechtějí
Foto: volby-bohumin.cz
Popisek: Ing. Martin Schubert

Podnětem setkání byla PETICE sepsána a podepsána zejména místními obyvateli, a která směřovala právě proti záměru města Bohumín v lokalitě Pudlov nově vytvořit další podmínky pro bydlení nové skupiny sociálně slabých obyvatel a ve většině také i nepřizpůsobivých obyvatel.

Předmětná lokalita rozprostřená kolem ulic Drátovenská, Jeremenkova, Trnková, Příční a Na Loukách se dlouhodobě potýká s problémy nepřizpůsobivých obyvatel, nárůstem ubytovacích zařízení pro sociálně slabé a s tím také i vandalismem a drobnou kriminalitou. Přičemž tato lokalita je nejen dopravní tepnou a spojnicí mezi Ostravou a Bohumínem, ale také místem mnoha podnikatelských aktivit. Již delší dobu je v lokalitě doslova ničen majetek nejen zde podnikajících firem, ale také i místních, nikoliv však nepřizpůsobivých obyvatel. Přesto, že vedení města dlouhodobě jen slibuje tuto situaci řešit, tak naopak je nepochybné, že se situace v této oblasti stále zhoršuje. Za peníze EU se bourají domy, kde nikdo nebydlí, domy které nijak neškodí a naopak se zde vytvářejí podmínky pro rozvoj ubytovacího byznysu, tedy rozvoj ghett většího rozsahu. Lidé se stěhují, firmy zvažují ukončení podnikaní a propouštění. Město, úředníci města a policie problém viditelně přehlíží a jen se zaměřuje na prezentaci tzv. „boje“ proti těmto nešvarům spíše jen mediálně.

Starosta Vícha a jeho tým se přesto pokoušeli na jednání místní přesvědčit a vysvětlit jim, proč je dobré mít ve městě domy a byty provozované AS. Všichni přítomní občané vyslovili záměru jednoznačný NESOUHLAS a také dlouhodobou nespokojenost s vládnutím a postupy vedení města ve městě Bohumín. Jediný, kdo z řad občanů záměr ohajoval byla ředitelka ZŠ Pudlov. Důvod není těžké najít. Do místní školy dochází skoro 100% jen romské děti. V mnoha případech již dokonce ani někteří rodiče právě romských dětí nechtějí, aby se jejich děti v této velice „zvláštní“ škole dále učily. Je jasné, že byty AS, klienti těchto bytů a jejich děti jsou pro paní ředitelku určitou šancí si školu udržet a také i post ředitelky školy. Důvody vedení města jsou nejspíš politické. Zejména pak zakrýt nebo spíše vytlačit značné sociální problémy města někde na okraj města, a tím i okraj zájmů.

Proto místní lidé v tuto chvíli nevidí nejen žádný důvod, ale ani žádnou současnou potřebu vytvářet další a nová místa pro ubytování a bydlení tohoto typu v našem, již tak sociálně přetíženém městě. Představa, že se tímto nějak vyřeší sociální problémy v Bohumíně, je stejně lichá, jako záměr si tento problém od "ubytovacích podnikatelů" draze vykoupit. Starosta Vícha rovněž čelil dotazům, proč on sám jako vysoký politik (senátor a předseda senátorského klubu ČSSD) není schopen svým spolustraníkům v Praze vysvětlit tyto sociální problémy. Zatímně lze z úst pana starosty alibisticky slyšet jen, jak stát nefunguje, jak si města musejí poradit sami.

Martin Schubert, zastupitel města, Hnutí NEZÁVISLÍ

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Macron prý chce nahradit von der Leyenovou

17:17 David (SPD): Macron prý chce nahradit von der Leyenovou

Informace na svém veřejném facebookovém profilu o údajných ambicích francouzského prezidenta Macrona…