Schwarz (KDU-ČSL): Konec "privatizace" obecních bytů v Praze 2?

24.11.2016 17:12

Spor v zastupitelstvu městské části Praha 2, zda způsob prodeje obecních bytových jednotek není v rozporu se zákonem, by měl rozhodnout soud.

Schwarz (KDU-ČSL): Konec "privatizace" obecních bytů v Praze 2?
Foto: TOP 09
Popisek: Otto Schwarz

Městská část Praha 2 obdržela dne 7. 11. 2016 právní stanovisko Odboru veřejné správy a kontroly Ministerstva vnitra ČR, které zásadně zpochybnilo způsob, jakým radnice prodává obecní byty stávajícím nájemníkům.

„Stanovisko potvrdilo, že znalecké posudky, které dostali obecní nájemníci v rámci předběžné nabídky, je nutno s ohledem na podstatný nárůst obvyklé ceny prodávaných nemovitostí v Praze ještě před schválením kupní smlouvy zastupitelstvem aktualizovat“, konstatuje Otto Schwarz, předseda klubu zastupitelů KDU-ČSL v Praze 2.

Právní rozbor způsobu prodeje obecních bytů v Praze 2 se ovšem zabývá především tím, zda výše obou poskytovaných slev z kupní ceny, až 30% za omezení dispozičního práva a 13% za tzv. včasnou platbu, je řádně zdůvodněna v souladu se zákonem o hl. m. Praze.

„Ministerstvo jen potvrdilo to, na co my koalici upozorňujeme už více než půldruhého roku. Totiž, že výše slevy 13% se nedá zdůvodnit tím způsobem, že se jednoduše zprůměruje výše obdobných slev, které poskytují jiné městské části.“, upozorňuje zastupitelka KDU-ČSL v Praze 2 Marie Truhlářová.

Stanovisko Ministerstva vnitra nastoluje i otázku, proč vůbec slevy z kupní ceny poskytovat, když zvýhodnění stávajících nájemců spočívá již v tom, že městská část nenabízí byty formou volného prodeje za ekonomicky nejvyšší nabídku, ale výlučně pouze dosavadním nájemcům.

I zdůvodnění výše slevy za omezení dispozičního práva až 30% označuje za „zjevně neadekvátní“ Podle novely příslušného zákona může být právní akt zneplatněn, pokud při prodeji obecního majetku není odchylka od ceny v místě a čase obvyklé řádně zdůvodněna.

„Odbor kontroly a veřejné správy upozorňuje, že se jedná o právní názor, ovšem o tom, zda způsob prodeje obecních bytů v Praze 2 je skutečně v souladu nebo v rozporu se zákonem, může rozhodnout jedině soud. V rámci interpelací během pondělního jednání zastupitelstva jsem vyzvala místostarostku Mazancovou, aby si městská část vzhledem k vážnosti situace stanovisko soudu vyžádala“, doplňuje Jana Duchková, další členka zastupitelského klubu KDU-ČSL Praha 2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.